Maatalous

Kiina tähtää kohti ruokaomavaraisuutta

Maassa on yli viidennes koko maailman ihmisistä, mutta vain seitsemän prosenttia pellosta.
Satu Lehtonen
Uudenkarheita Massikoita Agcon Changzhoun tehtaan pihalla.

Kiinalla on ruokittavanaan yli viidennes maailman väestöstä mutta käytössään vain noin seitsemän prosenttia maailman viljelymaasta.

Ei ihan helppo yhtälö, varsinkaan kun maassa on kuusi eri ilmastovyöhykettä aavikosta sademetsään.

Siksi keskushallinto on nostanut ruuan riittävyyden ja turvallisuuden jo monessa perättäisessä viisivuotissuunnitelmassa ykköstavoitteeksi, teollisuuden kehitystä tärkeämmäksi.

Hallituksen virallinen tavoite on saavuttaa 95 prosentin ruokaomavaraisuus vuoteen 2020 mennessä, Agcon Aasian ja Tyynenmeren alueen johtaja Gary Collar kertoo.

"Siihen aikatauluun ei millään päästä", hän sanoo. "Mutta jollakin aikavälillä tavoite kyllä saavutetaan."

Maatiloja kannustetaan Kiinassa kasvattamaan kokoaan ja koneellistamaan tuotantoaan.

Iso osa töistä, varsinkin riisipelloilla, tehdään edelleen käsin. Hallituksen tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä muokkaus-, kylvö- ja korjuutöistä 68 prosenttia tehtäisiin koneilla. Pääkasveilla eli vehnällä, riisillä ja maissilla tavoitteena on 80 prosentin osuus.

Tilat saavat avokätisesti tukea koneiden hankintaan.

Kiinan politiikkaan kuuluu vahvasti paikallisen konevalmistuksen suosiminen. Siksi Agcokin on tehnyt isot investoinnit Kiinaan – sen paikan päällä valmistamat traktorit ja muut koneet saavat saman kohtelun kuin paikallisten yritysten tuotteet.

Collar kertoo, että Kiinan traktorimyynti on parin viime vuoden aikana hiukan laskenut. Suurimpien, yli 70 hevosvoiman traktoreiden myynti kuitenkin kasvaa jatkuvasti. Se sopii Agcon pirtaan, sillä juuri niihin yhtiön strategia Kiinassa perustuu.

Yhtiön tärkein merkki Kiinassa on Massey Ferguson.

Collar muistelee kuitenkin kohteliaasti, että "Valtralla me täällä aloitimme 2001, ja se oli pitkään Kiinan eniten myyty tuontitraktori". Tosin Valtra siirtyi Agcon omistukseen vasta 2004.

Nykyään Valtraa myydään eniten maan koillisosissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sikarutto on vakava uhka

Trump haluaa ostaa Grönlannin – Tanska ei aio myydä

Afrikkalainen sikarutto on raivonnut maailman suurimassa sianlihan tuottajamaassa vuoden – "Tauti on levinnyt Kiinassa kulovalkean tavoin ja Kiinan sikatalous on polvillaan"