Maatalous

Kimalaiset eivät lentäneetkään - mansikanviljelijä vaatii kymmenien tuhansien eurojen korvauksia

Suomalaiselta myyjältä ostetut ulkomaalaiset kimalaiset eivät lentäneet mansikkapelloilla odotetulla tavalla. Pölytys epäonnistui ja biologinen harmaahomeen torjunta-aine jäi levittämättä, kertoo pettynyt mansikanviljelijä Vesa Koivistoinen.
Markku Vuorikari
Kertakäyttöisiä kimalaispesiä käytetään pölytyksen edistämiseen. Kuvan pesä ei liity kiistaan.

”Karkeasti arvioiden satoa kertyi 10–20 prosenttia vähemmän. Lisäksi kallis harmaahomeen torjunta-aine jäi käyttämättä. Sen tilalla jouduttiin käyttämään kemiallista torjunta-ainetta.”

Koivistoisen mukaan kimalaisten myyjä ei antanut pyynnöstä huolimatta pesien sijoittamis- ja hoito-ohjeita.

Parhaillaan Koivistoinen käy oikeutta kimalaisten myyjän kanssa, jonka nimeä hän ei kerro. Käräjäoikeuden päätös on tulossa lähiaikoina.

”Vahingonkorvausvaade on kymmeniä tuhansia euroja.”

Koivistoinen viljelee Suomen suurinta mansikkatilaa, jonka peltoja on Vantaalla ja Lahdessa runsaan sadan hehtaarin verran.

Viime kesänä hän vaihtoi pölytyspalveluna ostetut mehiläispesät ulkomaisiin kimalaisiin. 150 kertakäyttöisen rivitalomallisen kimalaispesän hinta oli 150 euroa per kappale.

”Kimalaisia markkinoitiin muun muassa kertomalla, että ne pölyttävät ja levittävät harmaahomeen torjunta-ainetta mehiläisiä paremmin”, Koivistoinen kertoo. ”Halusimme olla kehityksen kärjessä ja kokeilla uutta.”

Väärin sijoitettu, lentoaukot tukossa

Koivistoinen kertoo kysyneensä myyjältä, voiko pesät sijoittaa samoille paikoille kuin mehiläispesät. Myyjä vastasi myöntävästi.

Noin viikon kuluttua huomattiin, ettei harmaahomeen torjunta-ainetta kulu normaalilla tavalla.

Seuraavaksi havaittiin, ettei mansikoiden kukissa lentele kimalaisia, mehiläisiä kyllä.

Koivistoinen otti yhteyttä pesien toimittajaan.

Seuraavaksi keskieurooppalainen tavarantoimittaja saapui tarkistamaan tilanteen. Hän totesi, että pesät oli sijoitettu väärin ja niitä olisi pitänyt huoltaa päivittäin.

Pesät olisi pitänyt laittaa mansikkakasvustojen sekaan. Lentoaukot olisi pitänyt puhdistaa joka päivä, sillä muuten kimalaisten mukanaan kuljettama siitepöly tukkii ne.

Koska Koivistoinen ei tiennyt puhdistamisesta, lentoaukot olivat lähes muurautuneet kiinni ja osa kimalaisista oli kuollut.

Jatkossa vain mehiläisiä

Karvaiden kokemusten jälkeen Koivistoinen aikoo käyttää vain kotimaisia mehiläisiä.

Hänen mielestään kimalaiset eivät sovellu avomaalle markkinamiesten myyntipuheista huolimatta.

”Minulla on erittäin hyviä kokemuksia pölytyspalvelusta. Ensi kesäksi vuokrataan 300–400 mehiläispesää.”

Lue lisää