Maatalous

Kimmo Tiilikaiselle viljelijöiltä kouluarvosana 6,5

Maatalous 07.11.2016

"Maatalouden kannattavuus heikko, ei siinä voi ministeri hyviä arvosanoja odottaa", Tiilikainen tuumii.


Sanne Katainen
Kimmo Tiilikainen oli päätoimittaja Jouni Kemppaisen tentissä Okra-näyttelyssä samoihin aikoihin, kun hänen kannatuksensa oli matalimmillaan.
Kimmo Tiilikainen oli päätoimittaja Jouni Kemppaisen tentissä Okra-näyttelyssä samoihin aikoihin, kun hänen kannatuksensa oli matalimmillaan.
Tiilikainen ei hätkähdä viljelijöiltä saamaansa arvosanaa:
Tiilikainen ei hätkähdä viljelijöiltä saamaansa arvosanaa: "Viljelijöiden jaksaminen koetuksella. Ei siinä voi ministeri hyviä arvosanoja odottaa.”

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) työstään saama arvosana on noussut hiukan viime kesästä. Viljelijöiltä kysyttiin lokakuun alkupuoliskolla, millä kouluarvosanalla he arvioisivat Tiilikaisen viimeaikaista toimintaa.

Keskiarvoksi tuli nyt 6,5.

Kesäkuussa vastaava luku oli 6,3.

Vielä vuosi sitten Tiilikaisen toiminta oli paljon enemmän viljelijöiden mieleen. Silloin hänen kouluarvosanansa oli 7,3.

Kesällä joka yhdeksäs viljelijä antoi ministerille nelosen. Nyt nelosen antajia oli enää noin joka 14:s.

Kymppiä Tiilikainen ei saanut keneltäkään, mutta yhdeksikköjä tuli parilta prosentilta vastaajista.

Naiset suhtautuvat Tiilikaisen toimintaan hiukan miehiä myönteisemmin.

Maidon ja naudanlihan tuottajilta saatu arvosana on keskimäärin 6,6. Sikatiloilta ministeri saa heikoimman arvosanan, keskimäärin 6,1.

Luomutiloilta itsekin luomuviljelijänä toiminut Tiilikainen saa paremman arvosanan kuin tavanomaisilta tiloilta.

”Maatalouden kannattavuus on heikko ja viljelijöiden jaksaminen koetuksella. Ei siinä voi ministeri hyviä arvosanoja odottaa”, Tiilikainen kommentoi kyselyn tulosta.

Kysymykseen, tuntuuko alle seiskan arvosana oikeudenmukaiselta, Tiilikainen vastaa: ”Minusta viljelijöiden tukala tilanne tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Sen korjaamiseksi teen työtä.”

Entä mikä on vaikuttanut siihen, että lukema nyt hienoisesti nousi kesästä?

”Ehkä esittämäni ja budjettiriihessä hyväksytty maatalouden kriisipaketti kuitenkin kertoi, että hallitus kokonaisuudessaan ymmärtää maatalouden ahdingon ja tekee voitavansa. Vasta markkinatilanteen paraneminen palauttaa viljelijöiden uskon tulevaisuuteen.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit