Maatalous

Kirja kritisoi kotimaisten tuotantoeläinten hyvinvointia

Salainen päiväkirja eläintiloilta -kirjan mukaan eläimiä kohdellaan monilla tuotantotiloilla julmasti. Eläintenhoitajaopiskelija kokosi harjoittelutiloilta kirjan tilojen tietämättä.
Saara Olkkonen
Sianlihan tuotannon kannattavuudesta Marko Onnelan tila Jokioisilla Sianliha porsas lihatuotanto sika karsina sikala maatalous tuotantoeläin ruuantuotanto lihasika

Sähköpiiskan tarpeetonta käyttöä, eläinten potkimista ja lyömistä, ahtaita ja likaisia karsinoita, huono ilmanlaatu. Tätä on suomalaisten kotieläintilojen arki Eveliina Lundqvistin mukaan.

Lundqvist työskenteli tai vieraili alle vuoden aikana lähes 20 eläintilalla eri puolilla Suomea. Tilojen nimiä ei kirjassa mainita. Kirjoittaja korostaa näkemyksien olevan omiaan ja että joku muu olisi varmasti nähnyt ja kokenut asiat toisin.

Lundqvist on aktiivinen eläinten oikeuksien puolestapuhuja. Taustastaan tai kirjoittamisestaan hän ei tiloilla kertonut.

Havaintoja monelta tilalta

Lundqvistin kohteisiin kuuluu kotieläintiloja monelta alalta. Lypsylehmiä hän vertaa kirjassa ”äitien armeijaan” ja luonnehtii ripulista kärsinyttä vasikkaa ”keskitysleirin vangiksi”.

Sikalassa työskentelyn aikana kirjoittaja koki elämänsä ahdistavimman tilanteen, kun kymmenen uteliasta 80-kiloista sikaa ajoi Lundqvistin nurkkaan hänen kolatessaan niiden karsinaa.

Sähköpiiskaa Lundqvist näki käytettävän useamman kerran, mielestään tarpeettomasti.

Kirjassa löydetään myös hyviä asioita kotieläintiloilta, kuten kivunlievitys nupoutuksen yhteydessä. Harjoittelutiloilla koetuista onnistumisista huolimatta Lundqvistin mukaan kaiken eläintuotannon lopettamalla maailmasta tulisi luultavasti onnellisempi paikka.

MTK: luottamusta käytetty väärin

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto toteaa tiedotteessaan kirjan loukkaavan tuottajia ja mustamaalaavan suomalaista kotieläintuotantoa.

Tiedotteen mukaan kirjaan valikoidut asiat ja tapahtumat eivät anna oikeaa ja kokonaisvaltaista kuvaa suomalaisesta kotieläintuotannosta, tuotantoeläinten kohtelusta tai maatilojen arjesta.

Järjestön mukaan avointa keskustelua tuotantoeläinten ja tuottajien hyvinvoinnista tarvitaan. MTK on huolissaan tuottajien henkisestä jaksamisesta ja maatilojen turvallisuudesta, mikäli eläinaktivistien julkisuushakuinen, kotieläintuotannon lopettamiseen tähtäävä toiminta kovenee.

Lue lisää

Sähköpyörien vuokrausbuumi jatkuu syksyn kylmenneistä säistä huolimatta – innokkaimpia vuokraajia ovat pariskunnat

Tunnetko hyvinvoinnin kolme eri ulottuvuutta?

Yle uutiset: TS: Kupittaan vanhuspsykiatrisella osastolla yhä pakkolääkitsemistä ja eristämistä

Mitä Hesburger olisi voinut tehdä paremmin, kun kohu työntekijöiden kohtelusta kaatui päälle? Asiantuntija: "Myötätunnon puute on kaikkein suurin synti"