Maatalous

Kirvapilvi ei tuonut perunatuholaisia - kasvustojen tarkkailuaika lähestyy

Maatalous 28.05.2016

Koloradonkuoriainen on vaarallinen perunan tuholainen. Kuoriaishavainnoista on aina ilmoitettava viranomaisille löydettiinpä niitä kotipellolta tai ammattiviljelmältä.


Kari Salonen
Toistaiseksi ei ole havaintoja, että koloradonkuoriaiset olisivat talvehtineet Suomessa.

Koloradonkuoriaisia tuskin päätyi Suomeen toukokuun puolivälissä, kun suotuisten tuulin mukana tänne lensi miljardeja kirvoja sekä ampiaisia ja perhosia.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Atro Virtasen mukaan muut hyönteiset lähtivät liikkeelle niin aikaisin, ettei liikekannalle valmiita kuoriaisia vielä ollut. "Eikä täällä olisi niille oikein ruokaa."

Koloradonkuoriaiset lentävät Suomeen tuulien mukana eikä ilmavirtausten suuntia ole helppo ennustaa.

Kuoriaisia on monena kesänä kulkeutunut Suomeen ilmavirtojen mukana kaakosta tai etelästä. Niitä ei kuitenkaan esiinny täällä pysyvästi, sillä kaikki löydetyt esiintymät on saatu hävitettyä.

Evira muistuttaa, että kaikkia perunaviljelmiä on tarkkailtava eteläisessä Suomessa kesäkuun puolivälistä lähtien. Lisäksi on syytä pitää silmällä koloradonkuoriaisen levinneisyysalueilta tulevia tavaroita ja kuljetusvälineitä viirukuorisen tuholaisen varalta.

Kuoriaisia ei pidä itse torjua, vaan se on aina viranomaisten tehtävä. Kaikista koloradonkuoriaishavainnoista ja epäilyistä on viipymättä ilmoitettava Eviran havaintoilmoituspuhelimeen 040 801 4407, jossa päivystetään kesäaikaan joka päivä kello 9–20.

Viime vuonna kuoriaisia löydettiin Etelä-Karjalasta ja -Savosta kaikkiaan 14 paikasta. Ensimmäiset viirukuoret havaittiin Imatralla heinäkuun alussa.

Lisää tietoa koloradonkuoriaisesta

Näin erotat koloradonkuoriaisen leppäpirkosta

Lue lisää

Kesän ensimmäinen koloradonkuoriainen löytyi Imatralta

Aiheeseen liittyvät artikkelit