Maatalous

Kiven Säästöpossu valittiin vuoden luomuyritykseksi

Luomu tarvitsee edelläkävijöitä. Sellaiseksi Luomuliitto arvioi karkkilalaisen Kiven Säästöpossun, jolle myönnettiin tänään vuoden luomuyritys -titteli.
Kimmo Haimi
luomusianliha sianliha liha sika Kiven Säästöpossu Kiven tila Reetta Kivi Timo Koli sikojen ruokinta rehu Reetta Kivi Timo Koli luomupossu

Kiven Säästöpossun yrittäjäpariskunta osaa tuoda esiin, mitä luomutuotanto on ja mihin siinä pyritään, perustelee valintaa Luomuliiton hallituksen varapuheenjohtaja Jukka Lassila .

Reetta Kivi ja Timo Koli ovat luotsanneet yritystä vuodesta 2005. Tila on erikoistunut luomusianlihan suoramyyntiin kotitalouksille. Asiakkaat voivat kesällä katsella ulkotarhassa oleilevia sikoja samalla, kun käyvät ostoksilla.

Kiven Säästöpossulla on oma tilateurastamo. Koska siat teurastetaan asiakkaiden tekemien tilausten perusteella, on myytävä liha varmasti tuoretta. Lihat leikataan asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Tarkoitus on, että asiakas pakastaa lihan vasta kotona.

Ulkopuolista työvoimaa ei toistaiseksi ole. Yhteistyötä tehdään rehuviljan tuottajien kanssa.

Tilan peltoja oli viljelty luomuna vuodesta 1989 alkaen. Tilateurastus alkoi vuonna 1991, kun Tarja-Leena ja Seppo Kivi miettivät tilalle uutta toimintaa lihasikojen kasvatuksen lisäksi. Sianlihan tuotanto siirtyi luomuun vuonna 1999.

Kiven Säästöpossun valinta vuoden luomuyritykseksi julkistettiin Mikkelissä Tuotanto kasvuun -luomupäivän päätteeksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luomumaito myy mutta osin väärin perustein – paremmat vaihtoehdot ovat tulossa

Luomumarjat ovat haluttua raaka-ainetta: Erityisesti puolukasta on pulaa

Apetit tuo luomua valikoimiinsa jo kolmatta kertaa