Maatalous

Kivunlievitys kastraation yhteydessä yleistynyt

Suurin osa porsaista saa nykyään kivunlievitystä kastraation yhteydessä, STT kertoo. Eläintautien torjuntayhdistys arvioi, että särkyä lievittävä lääke on otettu käyttöön Suomessa valtaosassa emakkosikaloita.
Markku Vuorikari

Karjuporsaiden kivekset poistetaan, koska muuten niiden liha voi haista pistävälle ja siinä voi olla ”karjun maku”.

”Kuluttajat haluavat sellaista lihaa, jossa tätä hajua tai makua ei ole. Karjun haju on osalle kuluttajista erittäin vastenmielinen”, Eläintautien torjuntayhdistys ETT:n toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi sanoo.

Vaikka valtaosa porsaista saa nykyään kivunlievityksen kastraatiossa, operaatio on yhä kivulias. Kipulääke auttaa lähinnä jälkijomotukseen. ”Itse toimenpiteeseen kivunlievitys ei ole riittävä”, sikojen sairauksien ja terveydenhuollon professori Mari Heinonen Helsingin yliopistosta sanoo.

Heinonen toteaa, että sika-alalla haluttaisiin luopua porsaiden kirurgisesta kastraatiosta. Se kuitenkin edellyttäisi, että kuluttajat maksaisivat lihasta enemmän. Kirurgiselle kastraatiolle toistaiseksi kehitetyt vaihtoehdot lisäisivät työtä ja nostaisivat lihan kuluttajahintaa.

ETT:n mukaan kivunlievitys on otettu Suomessa käyttöön reilun vuoden aikana valtaosassa emakkosikaloita. Laki ei kivunlievitystä vaadi, mutta lihatalot kuten Atria, Snellman, Saarioinen ja HK Ruokatalo ovat ohjeistaneet tuottajia käyttämään sitä.

Kokemukset ovat hyviä.

”Porsaat toipuvat entistä nopeammin kastraation aiheuttamasta kivusta ja lähtevät paremmin kasvuun. Jos ne ennen ovat olleet vähän surkeita karsinoissaan, nyt ne ovat reippaampia”, Kortesniemi sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiinassa kova kysyntä sikojen päille ja sorkille – kokolihojen viennin kasvu voi vaikuttaa tarjontaan Suomessa

Erikoinen salakuljetustapaus Australiassa: Sikafarmarit yrittivät kuljettaa maahan tanskalaisten sikojen siemennestettä shampoopulloissa – vankeustuomio napsahti

Vuoden 2019 Sikateko-palkinto "sikayrittäjien Timo Soinille", joka tulee toimeen kaikkien kanssa