Maatalous

Kolme ravinteiden kierrättäjää yhteen

Herlinin Soilfood ryhtyy tarjoamaan tilakohtaisesti räätälöityjä lannoitteita
Soilfoodin Ilkka Herlin, Eljas Jokinen, Saara Kankaanrinta, Juuso Joona ja Juha Tilkanen tutkivat kierrätyslannoitteilla kasvavaa luomusyysvehnää Myrskylässä.

Ilkka Herlinin perustama Soilfood laajentaa toimintaansa ja yhdistyy kahden vuosia kierrätysravinteita toimittaneen yhtiön, tamperelaisen Koneta Agriculturen ja Joutsenossa toimivan Tyynelän maanparannuksen kanssa.

Sulautumisesta kerrottiin MT:lle torstaina. Yhtiö aikoo laajentua nopeassa tahdissa valtakunnalliseksi, vaikka itse kierrätystoiminta on paikallista, sanoo toimitusjohtaja Saara Kankaanrinta Soilfoodista.

"Syksyllä puintien jälkeen järjestetään urakoitsijatapaaminen, jossa haetaan uusia toimijoita ketjuun."

Konetan ja Tyynelän toiminta jatkuu entiseen tapaan, mutta rinnalle tuodaan räätälöityjä lannoiteratkaisuja.

Yhtiöt ovat olleet tiiviissä yhteistyössä alkuvuonna ja sulautuminen oli luonnollinen jatko.

Rima on nostettu korkealle. Tyynelän liikevaihto on tänä vuonna pari miljoonaa euroa ja Konetan miljoonan luokkaa. Ensi vuonna aiotaan harpata 5 miljoonaan euroon, Kankaanrinta linjaa.

Yhtiö lupaa levittää kierrätysravinteet peltoon kilpailukykyisesti ja kemiallisia lannoitteita kannattavammin. Viljelyominaisuuden paranevat, kun lannoitteen mukana tulee orgaanista ainesta.

Kolmikon lisäksi mukana on tarvasjokelainen Biokasvu, joka kehittää ohjelmistoa kierrätysravinteita varten. Tähän saakka tavallinen excel riitti, mutta ei jatkossa, kun ravinnelähteiden kirjo kasvaa, toteaa Tyynelän perustaja Juuso Joona.

Yhteistyötä tehdään muun muassa Gasumin, ST1:n, metsäyhtiöiden ja paikallisten toimijoiden kanssa.

Soilfood on kehittänyt yhdessä Viljavuuspalvelun maanäytteiden analysointia, ja ravinteiden lisäksi maanäytteestä mitataan biologista aktiivisuutta seuraamalla hiilidioksidin vapautumista.

Lannan, maan ja viljelykasvin perusteella tilalle voidaan räätälöidä koko viljelykierron kattava lannoituspaketti, jossa käytetään yksinomaan kierrätysravinteita. Kiinteät massat kannattaa levittää syksyllä ja typpipitoinen mädätysjäännös keväällä tai kesällä kasvustoon, Joona toteaa.

Asiasta lisää perjantain Maaseudun Tulevaisuudessa.

Juttua muokattu lauantaina 2.7. klo 11:23. Jutussa mainittu Elias Jokisen nimi muutettu oikeaan muotoon Eljas Jokiseksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luomuviljelijää kiinnostaa kasvisperäinen lannoite – kysyntä lisääntyy

Lantapositiivisuutta!

Suomalaistutkimus peltojen hiilensidonnasta herättää voimakasta kiinnostusta maailmalla