Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Kotiteurastaja: Sivutuotteiden raatokeräilylle on vaihtoehtoja

Teurastusyrittäjä Ahvo Röpelisen mielestä raatokeräilyn ei pidä olla ainut vaihtoehto kotiteurastuksen sivutuotteille. Lemmikkien ruuaksi ne saa käyttää, mutta Röpelinen pitäisi myös metsään jättämistä hirven perkuujätteiden tapaan hyvänä vaihtoehtona.
ARI NAKARI

IMATRA (MT) Kotiteurastuksia tiloilla tekevä savonlinnalainen Ahvo Röpelinen aloitti toimintansa, kun sairaseläinkuljetukset loppuivat.

Hän tekee noin 300 kotiteurastusta vuodessa. Valtaosa on nautoja ja noin 40 prosenttia niistä hätätapauksia.

Loput poistetaan karjasta muuten tai kasvatetaan itselle, koska halutaan syödä oikeaa lähilihaa.

Röpelinen ottaa teurastuksen jälkeen lihat mukaansa ja tekee niistä asiakkaalle esimerkiksi vakuumipaketteja ja säilykkeitä. Kaikki liha palautuu lähtötilalle.

Sivutuotteet jäävät tilalle, joka huolehtii niiden hautaamisesta.

Tämä muuttuu ensi vuonna, jolloin hautaaminen sivutuoteasetuksen muutoksella kielletään pääosassa maata.

Röpelinen ei pidä tätä järkevänä. Hänen mielestään nautojen kotiteurastuksen jätteiden kanssa voisi toimia samoin kuin hirvien perkuujätteiden. ”Luonto osaa hävittää jätteet, on aina osannut.”

Sivutuotteet voi kuitenkin käyttää myös lemmikkien ruuaksi.

Vuoden vaihteeseen mennessä Röpelinen aikoo hankkia murskaimen, joka helpottaa sivutuotteiden hyödyntämistä. Jos niitä ei jää, mitään ei tarvitse lähettää raatokeräilyyn.

Lemmikittömillä tiloilla murskattu riskiaines on helppo varastoida vaikka pakastimeen odottamaan seuraavaa raatokeräilyä. Röpelisen mukaan riskiaineksen, eli selkäytimen, tiettyjen aivojen osien sekä ohutsuolen yhteispainoksi jää noin parikymmentä kiloa.

Lue lisää

Huippukokille syyte kotiteurastuksesta

Miten on mahdollista

Järki ennen pykälää

Pudasjärven ympäristöjohtaja pettyi MMM:n nihkeyteen edistää tarkastamattoman lampaanlihan myyntiä: "Ruhoja tarkastaessa olen nähnyt poroissa paljon enemmän loisia kuin lampaissa"