Maatalous

Krimin tilanne ja kuivuus nostavat viljan hintoja

Maatalous 09.03.2014

Viljojen ja öljykasvien hinnat harppoivat ylöspäin viime viikolla hyödykepörsseissä. Mustan meren ja Krimin tilanne aiheuttaa epävarmuutta markkinoilla, vaikka se ei toistaiseksi ole vaikuttanut laivauksiin.


Kari Salonen

Myös sääolot ovat kääntyneet paikoin hankaliksi. Yhdysvalloissa vehnäpreerioilla on kuivaa ja kuivuus ja toisaalta liiat sateet heikentävät satonäkymiä Etelä-Amerikassa. Toisen sadon kylvö on viivästynyt.

Öljykasvit vetävät nyt hintaletkaa. Soijan hinta kiipesi perjantaina 386,6 euroon tonnilta Chicagossa, mikä on kuluvan satokauden ennätys. Pariisissa lähin rapsifutuuri puhkaisi 400 euron rajan päätyen perjantaina 411,75 euroon tonnilta.

Soijan satonäkymät ovat heikentyneet Etelä-Amerikassa, mikä kiristää tarjontaa. Lisäksi Kiina ostaa odotettuakin enemmän öljykasveja, sillä maan oma soijasato jäi pienimmäksi 20 vuoteen.

Kiinalaiset viljelijät vaihtavat soijaa muihin, paremmin kannattaviin kasveihin.

Sijoittajat luottavat nousuun

Vehnä vahvistui viime viikolla peräti 14 euroa tonnilta, yli 6 prosenttia, Chicagossa ja Pariisissa ja vehnän hinnat kiipesivät korkeimmilleen kolmeen kuukauteen. Sijoittajat ovat kääntäneet takkinsa ja laskevien hintojen sijasta nyt luotetaan nousuun, mikä tukee hintoja.

Suomessa hinnat jököttävät tuttuun tapaan ennallaan. Maaseudun Tulevaisuuden hintaseurannassa on 67 viljatarjousta, joista laskua on kolmessa. Rypsitarjouksia korotettiin Pariisin imussa yli 400 euroon tonnilta.

Hampurissa viljojen hinnat nousivat kautta linjan viime viikolla ja etenkin rehuviljat ja rapsi kallistuivat.

Yhdysvaltojen maatalousministeriö julkaisee maanantaina maaliskuun viljaraportin, johon liittyy tuttuun tapaan paljon odotuksia. Yleensä hinnat laskevat ennen raportin julkaisua, mutta ei nyt. Etenkin soijaa seurataan tarkasti.

EU-komissio julkaisi viikolla ensimmäisen ensi syksyn satoennusteen. Vehnäsadon odotetaan kasvavan hieman 145,5 miljardiin kiloon, ohrasadon kutistuvan viitisen prosenttia ja maissin kasvavan samaiset viisi prosenttia.

Vehnän vienti alenee neljä miljardia kiloa kuluvalle kaudelle povatusta 26 miljardin kilon ennätyksestä, jos ennusteet toteutuvat .

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö varoitti keskiviikkona elintarvikkeiden hintojen nopeasta nousta. Kuukaudessa hinnat nousivat 2,6 prosenttia, mikä on suurin mitattu nousu pariin vuoteen. Viljat ja öljykasvit ja maitotuotteet kallistuivat.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT