Maatalous

Kuivuus kurittaa Ruotsin satonäkymiä – ruotsalaislehti ennustaa viime vuosia heikompaa satoa

Maatalous 19.07.2016

Lantmännen arvioi satoennusteessaan, että viljan ja öljy- sekä palkokasvien sato jää tänä vuonna viime vuosia pienemmäksi.


Kari Salonen
Kuivuus verottaa naapurimaassamme Ruotsissa sadon määrää.

Lantmännenin mukaan sato jää noin 5,26 miljoonaan tonniin, kun viiden viime vuoden keskiarvo on ollut 5,7 miljoonaa tonnia.

Perimmäinen syy satotason laskuun on Lantmännenin mukaan kuivuus. Myös tuholaiset ovat verottaneet satoa.

Kaksi edeltävää vuotta ovat olleet viljan, öljykasvien ja palkokasvien osalta ennätysvuosia. Viime vuonna satotaso oli peräti 6,6 miljoonaa tonnia. Lukema on Lantmännenin mukaan suurin 25 vuoteen.

"Kahden edeltävän vuoden satomäärä on ollut epätavallisen korkea ja yli keskiarvosatojen. Nyt sadon kehittyessä on tullut selväksi, että kuivuus on vaikuttanut siihen monin paikoin", Lantmännenin viljayksikön päällikkö Mikael Jeppsson arvioi tiedotteessa.

Ruotsalaisten viljelijöiden omistama Lantmännen on yksi Euroopan suurista bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarvikealan toimijoista.

Satoennusteen mukaan maan vienti laskee 1,1 miljoonaan tonniin viime vuoden 1,9 miljoonasta tonnista.

"Matalampi satotaso tarkoittaa ruotsalaisille maanviljelijöille pienempiä tuottoja kansainvälisillä markkinoilla, jota sävyttävät nyt suuret varastot ja hintojen lasku", Jeppsson arvioi.

Hän kertoo myös, että tämän vuoden satoennuste on ollut tavanomaista vaikeammin ennustettavissa. Sateita on tullut paikallisesti, ja esimerkiksi eteläinen Ruotsi on saanut sateita vähemmän kuin keskinen Ruotsi.

Itäisessä Ruotsissa erityisesti Itä-Götanmaa on kärsinyt kuivuudesta. Läntisessä Ruotsissa sateita on puolestaan tullut paremmin.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT