MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Maatalous

"Kuka määrää pellon vuokrahinnan? Tyhmä on se joka maksaa."

MTK-Hämeen kokouksessa keskusteltiin kiivaasti kasvinviljelytilojen kannattavuudesta.
Harri Nurminen
Enemmistö MTK-Hämeen kokousedustajista kannatti äänestystapaa, jossa jokaisen on annettava yksi ääni jokaista vapaata paikkaa kohti eri ehdokkaalle.

Poliittinen edunvalvonta ei nosta viljan hintaa, vaan raha on otettava markkinoilta, todettiin MTK-Hämeen syyskokouksessa. Hyvä esimerkki hämäläisten tuottajien markkinaedunvalvonnasta on syyskuussa viljakauppaan perustettu osuuskunta, joka hipoo 200 jäsenen rajaa

Uusia jäseniä osuuskuntaan tulee koko ajan, Hämeen lisäksi muualtakin eteläisestä Suomesta, kertoo MTK-Hämeen ja osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Arto Laine.

Tällä hetkellä käynnissä on talous- ja tietohallinnon pystyttäminen ja neuvottelut ostajien kanssa.

Jäsenistön hallussa on 25000 hehtaaria satokasvien pinta-alaa.

"Osuuskuntaa pitää tukea eikä myydä muualle, vaikka saisi euron pari parempaa hintaa", vetosi Tomi Virolainen Tammelasta.

"Kuka meillä määrää pellon vuokrahinnan? Tyhmä ei ole se joka pyytää vaan se, joka maksaa. Kaikki markkinoiden tapahtumat lähtevät teistä", Virolainen jatkoi.

Toinen tammelalaisedustaja Jani Kaunisto nosti esille MTK-Lounais-Hämeen käytännön, jossa viljelijä saa todistajan mukaan valvontakäynnille.

Viljelijöillä on luettelo vapaaehtoisten kollegoiden nimistä, joille voi soittaa, jos valvontakäynnille kaipaa todistajan ja tukihenkilön.

Kaunisto suositteli käytäntöä muuallekin ja ehdotti liitolle jonkin pysyvän elimen perustamista viranomaistyön parantamiseksi.

"Näin luotaisiin painetta valvontoihin, saataisiin ennakkopäätöksiä ja tuotaisiin niitä julki. Syntyisi todistajia, jotka pystyisivät korjaamaan lausuntoja, eikä olisi vain tilallisen sana valvojaa vastaan."

"20 vuoden aikana on syntynyt virkamieskunta, jolla ei ole ohjaavaa elintä. Se tekee valtavan määrän ohjaavia päätöksiä. Tukivalvonnalle ei ole luotu ennakkotapauksia, vaan virkakunta toimii omapäisesti täysin irrallaan muusta hallinnonalasta."

Kokouksessa vieraillut MTK:n kansainvälisten asioiden johtaja Seppo Kallio painotti puheessaan rakentavan ja pitkäjänteisen toiminnan johtavan parhaaseen tulokseen.

Uudet protektionistiset ja populistiset tuulet eivät ole Suomelle eduksi, ääriesimerkkinä on Donald Trumpin voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

"Ainoa tapa jolla päästään eteenpäin, on käyttäytyä sivistyneesti. Jos järjestö lähtee populismin tielle, se on lopun alku.”

Kokouksessa äänestettiin ensin äänestystavasta ja sitten edustajista.

Liiton johtokuntaan valittiin Lassi-Antti Haarala Humppilasta, Eero Teppola Hausjärveltä, Matti Unnaslahti Kuhmoisista ja Kimmo Inovaara Rengosta.

MTK:n valtuuskuntaan valittiin edustajiksi Kari Kitala Asikkalasta ja Marianne Mänki Lounais-Hämeestä.

Lue lisää

Tukien optimointi ei enää riitä – kannattava viljanviljely edellyttää uutta otetta viljelysuunnitteluun

Viljelijät eivät kuunnelleet MTK-pomon puheita jättää kylvämättä heikon kannattavuuden takia – ennusteen mukaan vilja-ala pienenee vain prosentilla

Miten lehmien plöräykset voivat olla kaikkein pahin ympäristöongelma, MTK-Häme ihmetteli

MTK-Häme: Ilmastokeskustelu on ajautunut sivuraiteille