Maatalous

Kuluttajilla puutteelliset tiedot lihantuotannosta

Maatalous 23.10.2013

Suomessa tietyt laajakirjoiset antibiootit on varattu vain ihmiskäyttöön, sen sijaan Keski-Euroopan kotieläintiloilla niitä käytetään ilman varoaikaa. Terveysriskeistä harva kuluttaja tietää.


Markku Vuorikari

Kuinka moni kuluttaja tietää, että suomalainen kotieläintuottaja tekee tärkeää kansanterveystyötä, MTK:n kuluttajatyöryhmän puheenjohtaja Kati Partanen kysyi PI-lihaforumissa Tampereella tänään.

”Tiettyjä laajakirjoisia antibiootteja käytetään Keski-Euroopan kotieläintiloilla ilman varoaikaa. Meillä ne on varattu yksinomaan ihmiskäyttöön.”

Näin kuluttajia suojellaan antibiootteja kestäviltä bakteerikannoilta. Tuottajalle muuta Eurooppaa tiukemmat säännöt tuovat lisäkustannuksia.

MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala kertoi, että Saksassa broilerin kulutus on kääntynyt laskuun. Broilereista on sikäläisen avokätisen antibioottien käytön seurauksena löytynyt paljon kestäviä bakteerikantoja, ja keskustelu tuotantotavoista velloo vilkkaana.

Forumin keskusteluissa todettiin, että kotimaisen lihantuotannon todellisuus on kuluttajille varsin vieras. Käsitykset saattavat perustua ulkomaisiin kohudokumentteihin, eikä kukaan kerro niiden katsojille, että Suomessa totuus on aivan toisenlainen – että esimerkiksi antibiootteja ei käytetä rutiininomaisesti vaan vain tarpeeseen.

Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi kertoi hiljattain kysyneensä eräältä broilerituottajalta, saisiko hän tulla tutustumaan tuotantoon. ”Totta kai”, tuottaja vastasi.

”Vastaus yllätti!” Marniemi kertoi.

Tilakäynti oli hänelle avartava ja helpottava kokemus. ”Onhan se teollista tuotantoa, mutta ei ollenkaan sellaista kuin mikä ennakkomielikuvani oli.”

MTT:n tutkija Laura Koistinen kertoi tutkimusten osoittaneen, että ne kuluttajat, joilla on ollut suoria kontakteja tuottajiin, arvostavat kotimaista tuotantoa muita enemmän.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT