Maatalous

Lähikukilla olisi kova kysyntä, viljelijät puuttuvat

Maatalous 12.08.2017

Suomalaisyritykset haluaisivat käyttää lähituotantoa, mutta lähimmät leikkokukat löytyvät Virosta.


Sanne Katainen
Halutuimmat kukat kaupungeissa ovat perinteisen maalaispuutarhan lajeja.

Pikkuinen kukkakauppa inbloom Helsingin Uudenmaankadulla ei näytä tavanomaiselta kukkakaupalta. Maljakoissa on jännittävän muotoisia ja värisiä törmäkukkia, piikkiputkia, zinnioita ja pensaiden oksia.

Kukkakauppias Tiina Savolainen ja hänen tyttärensä, pian muotoilijaksi valmistuva Hannimaija Savolainen ovat juuri palanneet koristelemasta tiloja asiakasyrityksensä avajaistilaisuuteen. Lasikaapissa odottaa maljakoittain vaaleanpunaisia leijonankitoja, jotka matkaavat kohta lastenvaatemerkin lanseeraustilaisuuteen.

"85 prosenttia liikevaihdostamme tulee yrityskaupasta. Asiakkaina on muun muassa pr-toimistoja, mainostoimistoja, mediataloja sekä monia eri alojen yrityksiä. Teemme paljon yhteistyötä myös eri lehtitalojen kanssa.  Mittavin tilaisuus, jonka olemme tehneet, on ollut 1500 hengen konferenssi Finlandia-talolla."

"Monien yritysten ja laitosten arvoihin kuuluu suosia lähituottajia ja kestävää tuotantotapaa. He haluavat usein tietää, mistä kukat sen tilaisuuksiin tulevat", Tiina Savolainen kertoo.

"Jos olisi kotimaista niin hinnallakaan ei olisi niin merkitystä. Tärkeintä on kukkien hyvä laatu. Jos daaliat tulevat Hollannista, ne ovat jo puolitoista viikkoa vanhoja ennen kuin ne saadaan meille."

Etenkin kaupungeissa arvostetaan nyt luonnonmukaisia kimppuja. Halutuimmat kukat ovat perinteisen maalaispuutarhan lajeja.

Savolainen on onnistunut hankkimaan suomalaista tuoksuhernettä, mutta enimmäkseen kesäiset kukat tulevat Virosta läheltä Tallinnaa. Siellä kasvatetaan leijonankitaa, törmäkukkaa, zinniaa, tuoksuhernettä ja harjaneilikkaa ulkokasvatuksena ja osin kasvihuoneissa. Viljelijä kuljettaa kukat parhaimpana sesonkina laivalla Helsinkiin 3-4 kertaa viikossa. Suurin osa muista leikkokukista tulee Hollannista.

"Leijonankitoja tarvittaisiin jatkuvasti ja niitä voisi ostaa vaikka 100 kappaleen erissä."

Maamieskoulunkin käynyt kukkakauppias toivoisi, että viljelijät ryhtyisivät kasvattamaan suomalaisia perinnekukkia.

"Jos lehmät on pantu pois eikä pelloille ole käyttöä, niin kukilla olisi kasvavaa kysyntää."

Aiheeseen liittyvät artikkelit