Maatalous

Laadukkaasta vehnästä saattaa tulla maailmalla pulaa

Maatalous 15.08.2017

Määrällisesti vehnäsato todennäköisesti riittää, mutta laatu on ollut vaihtelevaa. Ohran varastotilanteen odotetaan paranevan.


Kari Salonen
Suomessa on vielä toiveita saada puitua laadukasta vehnää, jos puintiolosuhteet ovat hyvät.

Maailmalla tähän mennessä korjatut viljasadot ovat olleet viiden viime vuoden keskiarvoa alhaisempia. Alhaiset sadot olivat odotettavissa, kertoo Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR.

Sato on ollut hyvä tai jopa erinomainen Kaakkois-Euroopassa, mutta tuottanut pettymyksen esimerkiksi Saksassa.

Saksassa ja Keski-Euroopassa voimakkaat sateet ovat vaikeuttaneet puinteja sekä heikentäneet sadon laatua. Viljasadon, erityisesti mallasohran, laatu huolestuttaa Puolassa ja Baltian maissa.

Etelä-Europpassa vehnän ja ohran puinnit on saatu jo päätökseen.

USA:ssa kevätvehnän puinnit ovat käynnissä. Sadosta odotetaan heikkoa. Puolestaan syysvehnän korjuu on jo loppusuoralla ja sato hyvä.

Vielä maailmalla ei ole määrällistä pulaa vehnästä. Kuitenkin laadukkaasta vehnästä saattaa maailmalla tulla pula, sillä varsinkin USA:n kevätvehnän laatu on heikkoa.

Erityisesti laadukkaan, korkean valkuaispitoisuuden myllyvehnävarastojen ennustetaan laskevan jyrkästi. Niukkuus laadukkaasta myllyvehnästä kutistaa myös Australian ja Euroopan varastoja. Tämä estää hintoja laskemasta huomattavasti.

Venäjältä ennustetaan saatavan runsas vehnäsato matalamman valkuaispitoisuuden vehnästä. Tämä asettaa heikompilaatuisen vehnän hinnan paineen alle.

Pohjoisen Euroopan ja Venäjän vehnän laatua ei vielä tiedetä. Laatuluokkien hintaerot ovat jo kasvaneet.

Rehu- ja mallasohran varastotilanteen ennustetaan paranevan. Viime vuonna mallasohravarastot laskivat merkittäväksi, sillä Ranskassa suuri osa sadosta ei valkuaispitoisuudeltaan täyttänyt mallasohran vaatimuksia.

Suomessa puintien aloittamista saadaan vielä odottaa. Laadukasta vehnää on vielä mahdollisuus saada korjattua, jos puintiolosuhteet ovat hyvät,

Aiheeseen liittyvät artikkelit