Maatalous

Lampaat, joita maailma ei unohda – "Se oli kuin jokin raamatullinen olio"

Kaikki muistavat Dollyn, mutta tiedätkö kuka on Shrek tai Sonny Wool? Maailmaan on mahtunut monta legendaarista määkijää.
Kuuden vuoden karkumatka muutti Shrekin tunnistamattomaksi kasaksi villaa.

Shrek oli merinolammasoinas Uudesta-Seelannista, joka nousi parrasvaloihin 2004. Se karkasi omistajaltaan ja vietti kuusi vuotta piileskellen luolissa ja Uuden-Seelannin nummilla.

Kun se löydetttiin, se ei muistuttanut lainkaan sitä lammasta, joka oli kuusi vuotta sitten karannut pihasta. ”Se oli kuin jokin raamatullinen olio”, kuvaili uutiskanava BBC:lle John Perriam, Shrekin omistaja.

Merinolampaat keritään säännöllisesti. Kuuden vuoden tauko oli muuttanut Shrekin tunnistamattomaksi kasaksi villaa. Sana omituisesta lampaasta kiiri. Shrekistä tuli kansallisikoni ja se vietiin parlamenttiin tapaamaan tuolloista pääministeriä, Helen Clarkia. Shrekin keritseminen kuvattiin suorana televisiolähetyksenä ja sen katsojaluvut ohittivat suosiossaan jopa prinsessa Dianan vuoden 1997 hautajaiset. Shrekin 10-vuotisjuhlien kunniaksi se kerittiin uudestaan kelluvalla jäälautalla Dunedinin rannikolla.

Shrek lopetettiin vuonna 2011.

Perriam totesi Shrekin kuoleman merkitsevän Uudelle-Seelannille samaa, kuin ikonisen kiivilinnun menetys. ”Tämä lintu vain sattui olemaan lammas.”

Maailman kenties kuuluisin lammas on Dolly, ensimmäinen kloonattu nisäkäs. Vaadittiin 276 yritystä, ennen kuin kloonaus onnistui.

Dolly sai myöhemmin kuusi karitsaa ja se lopetettiin kuusivuotiaana keuhkotulehduksen vuoksi.

Sen terveysongelmat saattoivat johtua siitä, että se oli vanhan lampaan klooni. Kantasolut, joista Dolly tehtiin, pakastettiin myöhempää käyttöä varten. Niistä tehtiin seitsemän vuotta myöhemmin neljä kloonia, jotka nimettiin ”Dollieiksi”.

Erään lampaan elämä West Bankissa Palestiinan alueella muuttui, kun huomattiin, että sen selässä lukee arabiaksi ”Allah”.

Lampaasta tuli pyhiinvaelluksen kohde, jonka nähdäkseen monet palestiinalaiset matkustivat israelilaisten tarkastuspisteiden läpi.

Silminnäkijöiden mukaan profeetta Muhammedin nimi luki sen toisella kyljellä, joskin nimeä oli vaikeampi erottaa.

Moni muistaa jalkapallotuloksia ennustavan mustekalan, Paulin, joka nousi maineeseen ennustettuaan oikein Espanjan voiton Etelä-Afrikan MM-kisoissa.

Paulin lonkeronjäljissä kulkee uusiseelantilainen ennustajalammas Sonny Wool.

Sonny Wool aloitti loistokkaan uransa ennustamalla Uuden-Seelannin voiton Tongasta maan kansallisurheilussa rugbyssä.

Voittokulku jatkui, kun villainen oraakkeli tiesi Englannin voittavan Ranskan ja Irlannin pieksevän Walesin Aucklandissa.

Se ennustaa tulokset vatsansa voimalla valitsemalla kahdesta ruoka-astiasta, jotka on merkitty osanottajamaiden lipuilla.

Omistaja Dan Boydkertoi Telegraph-lehdelle, että Sonny Wool osasi jo karitsana ennustaa, milloin sataa.

Lue lisää

Susivahinkojen saldo 170 000 euroa – riistavahinkorekisteriin kirjattu 21 koiravahinkoa, 199 tapettua lammasta ja 8 nautaa elokuun alun jälkeen

Lampaiden terveydenhuollolle omistautunut Johanna Rautiainen: "Ensin tuntui oudolta jättää praktikkoeläinlääkärin työlaukku pois matkasta"

Kauhujen kesä 2020 Letolla: Laitumelle vietiin yli 70 lammasta, kotiin saatiin 24 – tänä vuonna susihyökkäykset eivät onneksi toistuneet

Onko sinunkin vaikea erottaa, kumpi on oikea ja kumpi vasen? Et ole ainut ja haasteisiin on myös syy