LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Lannoitejätti Acron ennustaa typen hinnanlaskun olevan ohi

Hintojen lasku ei näkynyt Suomessa eikä Euroopassa, kun euron arvo on pudonnut samaa tahtia lannoitteiden raaka-aineiden kanssa.
Markku Vuorikari
Bengt Jordman lastasi perjantaina Loviisassa lannoitesäkkejä Kouvolan Vekaranjärvelle menevään lastiin.

Urean maailmanmarkkinahinta on painunut alimmilleen lähes neljään vuoteen. Venäläinen lannoitevalmistaja Acron arveli viime viikolla, että pohja on saavutettu.

Urean hinta on vajonnut niin alas, että lähes kaikki valmistajat ovat ahtaalla, osa tekee tappiota ja muutama on lopettanut tuotannon, Acronin maanantaina julkaisemassa kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa todetaan.

Acron pärjää edelleen halvan venäläisen maakaasun ansiosta, vaikka tulos notkahti yli neljänneksen viime vuodesta.

Heikkojen talouslukujen takia Acron arvioi, että urean hinta ei voi enää laskea. Acronin päätehdas on parisataa kilometriä Pietarista etelään Novgorodissa.

Urean hinta oli viime viikolla 246 dollaria tonnilta Itämerellä, neljännes vähemmän kuin vuoden alussa, arvioi sveitsiläinen Credit Suisse viime viikolla.

Sveitsiläispankki ei ole yhtä toiveikas kuin Acron. Pankki ennustaa, että urean hinta tulee laskemaan edelleen neljän prosentin viikkovauhtia, saman verran kuin euro on menettänyt arvoaan suhteessa dollariin.

Muiden typpilannoitteiden kuten ammoniumnitraatin ja nestetypen hinnat ovat pankin mukaan vakiintumassa.

Hintojen halpeneminen johtuu maataloustuotteiden halpenemisesta ja tilojen tukalasta tilanteesta erityisesti Brasiliassa mutta myös muissa isoissa maatalousmaissa.

Lue lisää

Kuvat: Peltoon kuoppa ja kuoppaan hakepatja – näin syntyy typpeä nappaava bioreaktori

Pääkaupunkiseutulaisten liian proteiinipitoinen ruokavalio rehevöittää Itämerta – kymmenesosa typestä valuu jätevedenpuhdistamojen läpi

Lannoitteiden hinnat nousivat 48 euroa, viikossa kaksi korotusta – Yara: "Maakaasun hinta on moninkertaistunut"

Lannoitteiden hinnoissa vedetään henkeä - uutta nousua povataan