Maatalous

Led loistaa, broileri kasvaa – stressi loisteputken värinästä historiaa

Maatalous 20.02.2017

Maahantuojan mukaan led sopii kanalaan paremmin kuin kuumeneva loisteputki.


Jaana Kankaanpää
Viskilän tilalla kasvatetaan broilereita kahdessa samanlaisessa hallissa, jotka valmistuivat viime vuonna. Hallia  valaisevat 150 sentin pituiset led-putket.
Viskilän tilalla kasvatetaan broilereita kahdessa samanlaisessa hallissa, jotka valmistuivat viime vuonna. Hallia valaisevat 150 sentin pituiset led-putket.
Pasi Ristimäki kiinnittää  rehuannostelijan kiskoja.
Pasi Ristimäki kiinnittää rehuannostelijan kiskoja.
Led-valaisimia tulee markkinoille jatkuvasti lisää.  Arto Laukkanen esittelee Pekka Pluumanille malleja.
Led-valaisimia tulee markkinoille jatkuvasti lisää. Arto Laukkanen esittelee Pekka Pluumanille malleja.
Valaistusta säädetään  himmenninyksiköstä.
Valaistusta säädetään himmenninyksiköstä.
Pekka Pluuman, Kimmo Nikko ja Arto Laukkanen tarkastavat asentajien työn jälkeä.
Pekka Pluuman, Kimmo Nikko ja Arto Laukkanen tarkastavat asentajien työn jälkeä.

Viskilän tilalla Vampulan Kukonharjassa Huittisissa on kasvanut jo kaksi kasvatuserää broilereita ledien tuottamassa valossa. Kahteen viime vuonna valmistuneeseen broilerihalliin asennettiin rakennusvaiheessa perinteisten loisteputkien sijaan led-putket.

Tilan isäntä Kimmo Nikko kertoo olevansa tyytyväinen ratkaisuun. Suoraan kattoon asennettujen led-putkien edut konkretisoituvat hyvin esimerkiksi kasvatuseriä vaihdon yhteydessä, kun tuotantotilat puhdistetaan.

Perinteisen runkovalaisimen päälle kertyy väistämättä likaa ja pölyä, joka on tuotantotauonkin aikana työläs puhdistaa. Koska samanlainen massiivinen runkorakenne puuttuu led-putkesta, puhdistaminen on Nikon mukaan helpompaa.

Tuotantotiloissa ilman kosteus ja ammoniakki myös hapertavat loisteputkien muovikupua, Nikko tietää.

Lintujen hyvinvointikin puoltaa ledejä loisteputkien sijaan. Loisteputken tuottama valo nimittäin värisee. Vaikka ihmissilmä ei värinää erotakaan, broileria värinä stressaa.

Viskilän tilan kahdessa ensimmäisessä tuotantoerässä oli kummassakin noin 62 000 broileria.

Koska uudet hallit on otettu käyttöön alle vuosi sitten, aluehallintoviraston määräyksen mukaan ne on pidettävä vielä vajaatäytöllä. Täydellä määrällä toimiessaan niissä tulee olemaan noin 74 000 lintua.

Raisiolaisen A-Secur Oy:n maahantuomat valaisimet asensi Viskilän tilalle huittislainen sähköliike E. J. Lehto Oy. Yrityksen tiloille asentamista valaistusjärjestelmistä jo valtaosa on led-valaisimia, kertoo Pekka Pluuman.

Viime vuonna E. J. Lehdolla oli kymmenen suurta maatilakohdetta Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Pluuman kehuu led-putkia asennettavuudeltaan huomattavasti paremmiksi kuin aiemmin käytettyjä loisteputkivalaisimia. Asennukseen riittää työkaluksi akkuporakone, sillä valaisimen kummassakin päässä valmiina pikakiinnityslevyt.

Toinen vaihtoehto on ripustaa ne kattoon vaijerilla.

Led-putket eivät tarvitse myöskään erillistä sytytintä kuten loisteputki.

Led-putket kytketään niissä valmiina olevilla kytkentäjohdoilla toisiinsa sarjaksi. Johtojen päässä on pikaliitin, jolla johdot kytketään kiinni toisiinsa. Liitoksen päälle tulee muovinen suojus, joka tekee siitä vesitiiviin.

Kytkentäjohtojen standardipituus on puolitoista metriä, jolloin kahden valaisimen etäisyys toisistaan on kolme metriä. Tilauksesta johdon voi saada kuitenkin minkä pituisena haluaa, kertoo Arto Laukkanen A-Securista.

Kun kanalan pituus on 65 metriä ja leveys 20 metriä, valaisimet asennetaan yleensä neljään riviin. Yhdessä rivissä on tällöin 150 sentin pituisia led-putkia peräkkäin 15–20 kolmen metrin etäisyydellä toisistaan.

Näiden lisäksi kanalan huoltotiloihin asennetaan himmenninyksiköt, joista valaistusta ohjataan.

Led-putket ovat portaattomasti himmennettäviä. Uusimmissa malleissa on mahdollista myös vaihtaa valon väriä, jolloin esimerkiksi tyhjennyksen ajaksi valo voidaan muuttaa siniseksi, Laukkanen kertoo.

Sinisessä valossa linnut Laukkasen mukaan jähmettyvät paikoilleen ja ne on helppo lastata teuraskuljetukseen.

Ledien etuna loisteputkiin verrattuna – hehkulampuista puhumattakaan – on käyttöturvallisuus. Koska valaisin ei kuumene, sen päälle kertynyt pölykään ei ole vaarassa syttyä palamaan, Pluuman korostaa.

”Koska lämpö nousee ylöspäin, katonrajassa on usein jo itsessään lämmintä. Tämän vuoksi loisteputken liitäntälaite kuumenee helposti jopa lähelle viittäkymmentä astetta.”

Itse asiassa loisteputket sopivat varsin huonosti myös kylmiin tuotantotiloihin, toisin kuin led, joka syttyy välittömästi myös kylmissä tiloissa ja ulkona. Ledit kestävät hyvin myös lämpötilan vaihteluita.

Kertainvestointina led-putkivalaistus on varsin hintava, mutta erittäin pitkän käyttöikänsä myötä se maksaa itsensä takaisin huomattavan nopeasti, Laukkanen korostaa.

Led-putkien käyttöiäksi ilmoitetaan Pluumanin mukaan 50 000 tuntia, mikä on käytännössä kymmenen vuotta.

Loisteputkissa käyttöiäksi luvataan mallista riippuen 5 000–30 000 tuntia. Käytännössä niiden heikko kohta on liitäntälaite, jonka käyttöikä tulee vastaan usein jo aiemmin kuin itse lampun.

Pitkän käyttöiän lisäksi säästöä tuo huomattavasti loisteputkea ja varsinkin hehkulamppua vähäisempi energiankulutus.

Laukkasen laskelmien mukaan led-putket maksavat säästyneen energian myötä itsensä takaisin parissa vuodessa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT