Maatalous

Lehti: Lampuria epäillään rikoksesta, kun ei suojellut lampaita susilta

Maatalous 12.11.2015

Tukholman lääninhallitus epäilee lampurin rikkoneen eläinsuojelulakia. Lampuri oli aiheuttanut eläimille tarpeetonta kärsimystä puutteellisen aitaamisen takia, kun sudet olivat tappaneet kymmeniä lampaita.


Hanne Manelius
Ruotsalaista lampuria epäillään eläinsuojelurikkomuksesta sen perusteella, että sudet pääsivät lampaiden kimppuun aitauksen laiminlyöntien seurauksena. Eläimille aiheutui tästä tarpeetonta kärsimystä.

Tukholman lääninhallitus jätti torstaina ilmoituksen poliisille, jossa se epäilee Molstabergin tilan omistajia eläinsuojelulain rikkomisesta. Lääninhallituksen mielestä eläimiä ei ole suojeltu riittävästi susi-iskuilta, mistä on aiheutunut eläimille tarpeetonta kärsimystä.

Tämä on naurettavinta, mitä olen ikinä kuullut, tuhahtaa Molstabergien asianajaja Björn Aschan Sveskt Jakit -lehdelle.

Aschan kertoo olleensa yhteydessä lääninhallitukseen vain päivää aiemmin, jotta susia estävät portit voidaan hyväksyä. Viljelijät ovat olleet järkyttyneitä lääninhallituksen toimista.

Lammastila sijaitsee susireviirillä, missä ammuttiin naarassusi itsepuolustukseksi syyskuussa. Uros ja pennut ovat jatkaneet ennen juhannusta alkaneita hyökkäyksiä. Viime viikkoina on ollut viisi susien hyökkäystä, viimeksi eilen ja tänään, Aschan kertoo.

Lääninhallituksen mukaan sudet ovat tappaneet alueella 60 lammasta kesäkuun alun jälkeen.

Tilalla on iso piha, jossa on paljon lampaita. Haluamme, että he jatkavat karjanpitoa, mutta viljelijän on otettava vastuu eläimistä ja suojeltava niitä riippumatta siitä, miten paljon lampaita on, toteaa maatalousjohtaja Ulrika Geber Tuhkolman lääninhallituksesta.

Aschanin mukaan lääninhallitus totesi aiemmin, ettei se vaadi Molstabergilta aitaamista, koska susireviiri on uusi. Jopa ympäristövirasto on todennut, ettei aitaamista voida vaatia.

Geber kirjoittaa lääninhallituksen verkkosivuilla, että on erittäin epätavallista, että toistuvista hyökkäyksistä huolimatta tilanne on jatkunut eikä tilalla ole ryhdytty riittäviin toimiin, joilla uudet iskut olisi voitu estää. Tilalle on ollut tarjolla aitausavustusta.

Geberin mukaan aitausta pitäisi vahvistaa tai rakentaa yötarhoja, jonne eläimet otetaan suojaan pimeän ajaksi. Nyt sudet ovat päässeet aidoista läpi ja tappaneet lampaita laitumelle.

"Eläinsuojelulain mukaan karjankasvattaja vastaa eläinten valvonnasta ja suojelusta. Nyt on poliisin tehtävä selvittää asiaa."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT