Maatalous

Lehtilaikkutaudit etenevät rehevissä kasvustoissa

Lämmin ja vaihteleva sää on lisännyt viljojen lehtilaikkutauteja. Kasvukausi on edelleen yli viikon pitkäaikaista keskiarvoa edellä. Kasvukauden tehoisa lämpösumma toissapäivänä oli 523 päiväastetta.
Noora Pietikäinen
Kosteus on saanut versolaikun leviämään kuminapelloilla.

Viljojen kasvitautitilanteessa on paljon alueittaista vaihtelua. Syynä ovat kasvustojen väliset erot yleiskunnon ja kasvuasteen välillä. Voimakkaan kasvitautipaineen vuoksi torjunta kannattaa hyväkuntoisissa kasvustoissa.

Ohralla on esiintynyt verkkolaikkua sekä tyvi- ja lehtilaikkua. Pistelaikku on edennyt voimakkaasti vehnän monokulttuurilohkoilla. Kauralla lehtilaikun oireet ovat pysyneet vielä alemmilla lehdillä. Viljojen kukinta-aikaan osuvat sateet lisäävät punahomeen riskiä.

Kasvunsääteiden käyttö on ajankohtaista vehnillä ja ohrilla lippulehtivaiheella. Hukkakauran torjunta voidaan tehdä ohra- ja vehnäkasvustosta hukkakauran lippulehtiasteelle asti tai viljan 1-solmuasteelle mennessä.

Tähkä- ja vehnäsääskien tarkkailu on ajankohtaista vehnän tähkälle tulosta kukintavaiheeseen.

Tähkäsääsken torjuntakynnys on keskimäärin 1 sääski/6 tähkää, vehnäsääsken puolestaan 1 sääski/3 tähkää.

Tuomi- ja viljakirvojen torjuntakynnys on korrenkasvuvaiheessa keskimäärin yli 5 kirvaa ja viljan tultua tähkälle 10 kirvaa kortta kohti. Ripsiäisiä on tullut tarkkailuansoihin runsaasti.

Öljykasveja vaivaa edelleen kaalikoi. Mahdollinen torjunta tulee tehdä viimeistään ennen täyskukintaa.

Rapsikuoriaistarkkailu on ajankohtaista myöhäisissä kevätöljykasvikasvustoissa. Pahkahomeriski on sateiden ja vahvojen kasvustojen vuoksi paikoin suuri.

Kosteus on altistanut myös kuminan pahkahomeelle ja versolaikulle. Kuminapelloilla on havaittu paikoin kirvoja, mutta niiden torjuntaan ei ole tarvetta. Kuminanrengaspunkin vioitusoireet erottuvat kasvustosta vaaleina tai vaaleanpunertavina laikkuina.

Porkkanat ovat ohittamassa kempinvioitukselle alttiit kasvuvaiheet, jolloin torjunnan tarve vähenee. Porkkanakärpäsen ensimmäinen lento on ohitettu Etelä- ja Keski-Suomessa.

Pihlajanmarjakoi ei tänä vuonna muodostu ongelmaksi omenoilla. Omenansilmukoita voi esiintyä, mutta omenakääriäisiä on ollut niukasti.

Mansikkapunkin ja vihannespunkin vioituksia on nähtävissä. Mansikkapunkin biologisen torjunnan toinen petopunkkilevitys voidaan tehdä heinäkuun aikana.

Vadelmilla esiintyy kirvojen sykeröittämiä versonkärkiä, mutta luontaiset viholliset ovat runsastumassa. Vatunäkämäpunkin vioitusten tarkkailua jatketaan.

Herukkakoin toukkien esiintymistä seurataan raakileista. Feromonipyydyksistä seurataan herukkalasisiiven lennon jatkumista ja herukansilmukoin lennon alkamista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pohjoiset metsät ovat poikkeus EU:ssa

Tuore raportti: Suomi voi olla hiilineutraali 2040-luvulla – metsien hiilinielun kasvattaminen avainasemassa

Luken erikoistutkija: "Tilastoissa kaupunkien asukasluku yliarvioidaan ja maaseudun asukasluku aliarvioidaan"