Maatalous

Lidl sanoo pyrkivänsä siihen, että Saksastakin saataisiin saparollista sikaa

Maatalous 08.09.2016

Vastuullisuus ei toteudu yhdessä yössä, Lidlin vastuullisuusasiantuntija korostaa.


Markku Vuorikari
Sikojen hännänpurenta kertoo, että tuotanto-olosuhteissa on ongelmia. Monissa maissa asia ratkaistaan katkaisemalla saparo. Tämä on Suomessa kielletty.

"Saksassa sikojen saparoiden katkaiseminen on lainmukainen toimenpide. Lidl tekee kuitenkin aktiivisesti töitä kasvattajien ja tavarantoimittajien kanssa sen eteen, että tästä toimintatavasta voitaisiin luopua."

Näin kertoo Suomen Lidlin vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen. Hän vastasi sähköpostitse MT:n kysymykseen siitä, aikooko Lidl rajoittaa saparottomien sikojen lihan myyntiä Suomessa.

Suomen Lidl ilmoitti maanantaina luopuvansa virikehäkkimunien myynnistä "edistääkseen vastuullisempien tuotantotapojen yleistymistä".

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila piti Lidlin toimintaa tekopyhänä, koska ketju tuo samaan aikaan elintarvikkeita maista, joissa eläinten hyvinvointia ja tuotantotapoja koskevat vaatimukset ovat löysempiä kuin Suomessa. Yhdeksi esimerkiksi hän nosti sian saparon leikkaamisen, joka on normaali käytäntö saksalaisessa sikataloudessa.

Maija Järvinen toteaa, ettei vastuullisuus toteudu yhdessä yössä.

"Etenemme jokaisen Lidl-maan tilanteen mukaan askel kerrallaan ja huomioiden vaikutusmahdollisuutemme kyseisessä toimintaympäristössä."

Lidlin munapäätöstä seuranneessa keskustelussa on nostettu esille Keski-Euroopan Suomea löyhempi antibioottien käyttö kotieläintuotannossa.

Järvinen kertoo, että antibioottien ennaltaehkäisevä käyttö on kielletty Lidlille toimitettavan lihan tuotannossa myös Saksassa.

"Lidlin tavarantoimittajat on velvoitettu tekemään heille toimittavien kasvattajien kanssa sopimus antibioottien rajoitetusta käytöstä ravinnoksi käytettävillä eläimillä."

"Lidl siis kiinnittää antibioottien käyttöön vakavaa huomiota myös Saksassa ja niiden käyttöä pyritään vähentämään tavoitteellisesti", hän korostaa.

Lue lisää:

Marttila Lidlin munalinjauksesta: "Hoitaisivat ensin oman pesänsä kuntoon"

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari vastaa Juha Marttilalle virikehäkkimunista: MTK katsokoon itse peiliin

MTK: Kotimainen munantuotanto on maailman huippua – Suomessa kanojen nokkia ei typistetä virikehäkeissäkään

Voiko kana paremmin virikehäkissä vai "vapaana"? Näin vastaa hyvinvointitutkija

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

Nakkishaksuka

Resepti
Pääruoka, Muna, Liha, Kasvikset, Arjen suosikit