Maatalous

Lihaluujauhosta potkua luomuviljelyyn

Ecolan Oy pyrkii moninkertaistamaan luomukauran viljelyn lihaluujauhosta valmistamallaan luomuun sopivalla lannoitteella, kertoo Keskisuomalainen.
Jyrki Johannes Tervo
Honkajoki Oy toimittaa Ecolanille hygienisoitua lihaluujauhoa, johon lisätään muun muassa kalia ja fostoria.

Voimalatuhkan jalostajana Viitasaarella tunnettu Ecolan Oy aloittaa maaliskuun puolivälissä luomulannoitetuotannon Nokian Kyynijärvellä, kertoo Keskisuomalainen.

Honkajoki Oy toimittaa Ecolanille hygienisoitua lihaluujauhoa, johon lisätään muun muassa kalia ja fostoria.

Raaka-aineesta on tehty viiden vuoden sopimus, jossa on optio seuraaville viidelle vuodelle.

"Lannoitteesta tehdään maultaan sellainen, että se ei houkuttele lintuja tai jyrsijöitä pelloille ruokailemaan", kertoo toimitusjohtaja Heikki Tukiainen Keskisuomalaiselle.

Seos rakeistetaan ja säkitetään aluksi 600 kilon pakkauksiin. Puutarhasäkeissä lannoite ei tule vielä ensi vuonna markkinoille.

"Jälleenmyyntiketju on valtakunnallinen maatalouskauppa, jonka kanssa tehdään marraskuussa lopullinen sopimus 4–5 miljoonan lannoitekilon toimituksesta ensimmäisenä vuotena. Vuonna 2018 tuotanto voisi olla lähes kaksinkertainen, jos kysyntää on."

Tukiainen uskoo, että luomuviljely kasvaa Suomessa.

"Luomukauralle olisi moninkertainen kysyntä viljelymäärään nähden. Lannoitteen epävarma saatavuus on ollut yksi rajoittava tekijä, jonka haluamme poistaa. Kilpailijoita ei oikeastaan ole. Markkinoille tulee lähinnä satunnaisia eriä, joiden luomukelpoisuus tarkistutetaan aina tapauskohtaisesti", Tukiainen sanoo.

Lue lisää

Lihaluujauho ratkaisee luomun lannoitepulmia: Ecolan tuplaa tuotannon

Luomuviljelijää kiinnostaa kasvisperäinen lannoite – kysyntä lisääntyy

Lepän typpi pelloille?

IL: Särjet hyödyksi - opiskelija nappasi Sitran ravinnekiertopalkinnon