Maatalous

Lihantuotanto kasvoi, hinnat laskivat

Naudanlihantuotanto kasvoi helmikuussa kahdeksan prosenttia. Taustalla on lypsykarjatilojen lopetukset. Sianlihantuotantoa kasvatti eläinaineksen kehittyminen.
Markku Vuorikari
Nauta- ja lypsylehmäpalkkioiden toiset erät sekä lammas- ja vuohipalkkiot maksetaan 10.6. alkaen.

Lihantuotanto oli helmikuussa voimakkaassa kasvussa, kertoo Luonnonvarakeskus Luke. Karkausvuoden takia tosin päiviä oli tänä vuonna helmikuussa yksi enemmän.

Verrattuna edellisvuoteen vuoden 2016 helmikuussa naudanlihan tuotanto kasvoi lähes 8 prosenttia. Sianlihan tuotanto kasvoi noin 10 prosenttia ja siipikarjanlihan tuotanto kasvoi reilut 20 prosenttia. Lampaanlihan tuotanto kasvoi lähes 26 prosenttia.

Tammi-helmikuun yhteenlaskettu kasvu on maltillisempi.

Verrattuna vuoteen 2015 kuluvan vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana naudanlihan tuotanto kasvoi noin kaksi prosenttia. Sianlihan tuotanto kasvoi neljä prosenttia ja siipikarjanlihan tuotanto kasvoi noin 15 prosenttia. Lampaanlihan tuotanto kasvoi yhteensä 16 prosenttia tammi-helmikuun aikana.

Tarjonnan kasvu on laskenut tuottajahintoja. Lihalajista riippuen hinnat olivat helmikuussa kymmenestä eurosta useaan kymmeneen euroon alempia kuin vuosi sitten.

Maatalousekonomisti Tapani Yrjölä Pellervon taloustutkimus PTT:stä arvioi, että tuotannon kasvu on tullut naudanlihassa lypsykarjatilojen poistumasta ja sianlihassa eläinaineksen kehittymisestä.

Yrjölä arvioi lehmämäärän pian vakiintuvan ja myös sianlihantuotannon tasoittuvan. Se helpottaisi tuottajien taloustilannetta - kysynnän ja tarjonnan tasapainottuminen kohentaisi tuottajahintoja tarjontapiikin jälkeen.

Lue lisää maataloustuotemarkkinoista maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiinan talouskasvu voi hidastua sikaruton takia – ruoka kallistuu nopeasti

Markkinakatsaus: Hyvät satonäkymät jarruttavat viljan hintoja Euroopassa

Markkinakatsaus: Märkyys vei suurimmat satohaaveet Yhdysvalloissa