Maatalous

Lintuinfluenssan saastuttamaa lihaa kauppoihin Venäjällä

Maatalous 19.05.2017

Useista eristä kalkkunanlihaa löytyi herkästi tarttuvaa influenssavirusta. Samoin miljoona kiloa kananmunia päätyi koululle.


Jaana Kankaanpää
Suomessa kalkkunanlihaa voi syödä turvallisin mielin.

Venäjän eläinlääkintävirasto Rosselkhoznadzor on havainnut useista kalkkunaeristä korkeapatogeenista eli herkästi tarttuvaa lintuinfluenssa Venäjällä.

Viranomaiset epäilevät, että viruksen saastuttamat kalkkunat ovat peräisin Rostovin alueella sijaitsevalta Eurodonin suurtilalta, missä todettiin lintuinfluenssa huhtikuun puolivälissä.

Influenssaa on tavattu viideltä alueelta Venäjällä ja tilanteen pelätään pahenevan. Asiasta kertoi Global Meat News -verkkolehti torstaina.

Eurodonin puhemiehen mukaan influenssassa saattaa olla kyse "keinotekoista alkuperää" olevasta tartunnasta. Hän ei tarkentanut, mitä tarkalleen tällä tarkoitti.

Kalkkunayhtiön omistaja Vadim Vaneev kertoi hiljan, että yhtiö oli tarkoitus tuottaa tänä vuonna lähes 150 miljoonaa kiloa kalkkunanlihaa, mutta lintuinfluenssan takia tavoitetta on laskettu 100 miljoonaan kiloon.

Vaneevin mukaan yhtiötä on yritetty vallata ja sen tiloihin on tehty useita hyökkäyksiä viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana.

Lintuinfluenssaepidemia on laajentunut viime viikkoina Venäjällä ja Tatarstanin tasavallassa on hiljan varmistunut kuusi virustartuntaa, eläinlääkintävirasto raportoi alkuviikolla.

Viruksen alkuperä on edelleen epäselvä, mutta ensimmäinen löydös oli Laishevon kanalassa toukokuun alussa.

Tilan kaikki 450 000 kanaa teurastetaan, mutta tähän mennessä noin miljoona kiloa munia on toimitettu markkinoille virustutkinnan aikana. Pääosa on mennyt kouluille ja lastentarhoille.

Laishevon lisäksi tartunta on todettu viidessä kotikanalassa. Ensimmäiset havainnot tehtiin viereisessä Marin tasavallassa. Taudin alkuperäksi epäillään Venäjän Kaukoitää, erityisesti Primorskin aluetta.

Lue Global Meat Newsin juttu täältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit