Maatalous

Loimaalla runsaat sateet ovat päässeet kellastuttamaan paikoin ohraa

Maatalous 21.06.2017

Ohra on viljoista herkin kovalle sadannalle. Maan kasvukunnon ylläpito on tärkeää, jotta maan läpäisevyys säilyy hyvänä.


Markku Vuorikari
Osalla Loimaan pelloista vesi on jäänyt seisomaan lohkoille. Tilanne on erityisen hankala ohralle. Kuva ei ole Loimaalta.

Loimaalla on osalle pelloista kerääntynyt vettä, mikä on paikoin kellastuttanut viljoja. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria.

"Omalle tilalle eivät ihan pahimmat sateet ole osuneet. Viime viikon alkupuolella täällä tuli sadetta 30 millimetriä, mutta lähialueilla on tullut myös 50 ja 60 millin sateita", kertoo Tuomas Levomäki. Levomäki on loimaalainen viljelijä ja MTK Varsinais-Suomen liiton johtokunnan jäsen.

"Minulla on yhdellä kevytmuokatulla lohkolla veden vaivaamaa maata, ja siinä on nyt ohraa kellastunut."

Ohra kestää viljoista huonoiten kovia sateita, ja se onkin kärsinyt sateista eniten Loimaalla.

Levomäki sanoo, että yleistynyt suorakylvö on saattanut lisätä veden seisonnan riskiä pelloilla, jos kylvöä ei ole ollut mahdollista tehdä optimaalisella hetkellä.

"Tilojen tulisi miettiä, onko mielekästä jättää kaikkia peltoja suorakylvölle, vai voisiko osan pelloista muokata syksyllä."

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja Jalli muistuttaa, että maan läpäisevyys on maan kunnon mittari.

Maan läpäisevyyteen vaikuttavat ennen kaikkea maalaji sekä maan tiivistymisaste.

"Loimaan seudulla on paljon viljanviljelyä. Monipuolisesta kasvilajivalikoimasta, kuten palkokasvien ja syväjuuristen kasvien käytöstä ei ainakaan ole haittaa maan kasvukunnolle – päinvastoin."

Jallin mukaan viime aikoina maan kasvukunnon ylläpitoon on kuitenkin kiinnitetty jo enemmän huomiota.

Viljelypanoksia ei kannata turhaan laittaa vedestä kärsineille kasvilohkoille ennen kuin tiedetään, miten kasvusto toipuu, Jalli kertoo.

"Vähemmän kärsineillä lohkoilla lisätyppilannoitus voi kuitenkin auttaa kasvua."

Aiheeseen liittyvät artikkelit