Maatalous

Luke kylvi pellavaa siniristilipun muotoon – “Piti erikseen miettiä kylvösuuntia ja siemenmäärää”

Lippukuvion muodostavat siniristilipun muotoon kylvetty sininen ja valkoinen pellavalajike.
Laine Antti
Luken työntekijät ovat hoitaneet pellavalippua arvokkaasti. Lipun koko on suunniteltu tarkkaan virallisten ohjeiden mukaisesti.

Suomen lipun käytöstä on asetettu monta sääntöä, ja esimerkiksi lipun nostamisen ja laskemisen aika on tarkkaan määritetty. Hyvän tavan mukaan lippu nostetaan hillityn arvokkaasti, eikä lippu ei saa missään vaiheessa koskettaa maata.

Mutta entä, jos lippu kasvaa maasta ja sen liehumisaikaa ei jostain syytä voikaan säätää tarkasti?

Näin saattaa käydä Jokioisten Luonnonvarakeskuksen (Luke) pellavalippupellolla. Siniristilipun muotoon kylvetty sininen ja valkoinen pellavalajike sananmukaisesti kasvaa maasta ja muodostaa lippukuvion.

"Olen jännittänyt, miten kylmä ja kostea sää vaikuttaa lippuprojektiin. Alkukasvukauden vaikeudet ovat jonkin verran kukintaa verottaneet. Mutta kuin sitkeä satavuotias Suomikin, jonka alkutaival oli myös vaikea, niin vaan pellava työntää itsenä taimelle ja kukkaan", Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo sanoo tiedotteessa.

Luken työntekijät ovat hoitaneet pellavalippua arvokkaasti. Lipun koko on suunniteltu tarkkaan virallisten ohjeiden mukaisesti.

"Kylvössä piti erikseen miettiä siemenmäärää ja kylvösuuntia, jotta myös ristikohdassa siniväritys olisi tasainen", Keskitalo kertoo.

Luken lippuprojekti on osa FutureCrops-hanketta, jossa etsitään uusia kasvilajeja ja tapoja kiinnittää myös kuluttajien huomio pellon antimiin.

Lue lisää:

Tee pellostasi viljelty taideteos: Kylvä pellavaa siniristilipuksi

Lue lisää

Sadan kohdan lista kertoo, missä kaikessa Suomi on maailman paras – professorin mukaan menestykselle on yllättävä syy: "Kutsun sitä historian paradoksiksi"

Kuntien tarjottava veteraanille kotiapua

Syödään yhdessä -verkostohanke loi uutta yhteistyökulttuuria – Isäntä pöydän päässä on vaihtunut risteilyemäntään

Mitä ihmettä? Valion tytäryhtiö juhlii itsenäisyyttä usean tuhannen euron juustolaseilla