Maatalous

Luke: Lihantuotanto kasvoi tammikuussa - luopuminenko syynä?

Maatalous 04.03.2017

Nautoja teuraaksi peräti 15 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammikuussa.


Markku Vuorikari

Luke korjasi torstaina aamulla ennakkotietoja tammikuun lihantuotannosta. Naudanlihan tuotanto kasvoi 15 prosenttia, sianlihan 9 ja siipikarjanlihan 11 prosenttia viime vuoden tammikuusta. Lampaita päätyi teuraaksi peräti 25 prosenttia enemmän.

Luke kerää tiedot teurastamoilta.

Isoilta tuntuvat kasvuluvut hämäävät, sillä lihantuotanto ei ole hypähtänyt tammikuussa. Päinvastoin tammikuu on vuoden hiljaisimpia kuukausia teurastamoille. Tänä vuonna kävi toisin ja teurastuksia riitti koko kuukaudelle. Kun vuosi sitten oli hiljaista tammikuussa, tämän vuoden luvut näyttävät isoa kasvua.

Tilanne muuttuu, kun tammikuun sijasta verrataan pitkän ajan lihantuotannon lukuja.

Sianlihan tuotanto on pysynyt prikulleen ennallaan, kun tammikuun lopussa päättynyttä 12 kuukautta verrataan vastaavaan edelliseen jaksoon. Lihasikojen teurastukset vähenivät hieman ja emakoiden kasvoivat.

Naudanlihan määrä kiloina kasvoi runsaat kaksi prosenttia 12 kuukauden jaksolla, mutta lukuja kannattaa katsoa tarkemmin. Sonnien teurastukset pysyivät ennallaan ja lehmien kasvoivat vajaat kaksi prosenttia.

Lisäys tulee hiehoista, joiden teurasmäärät kasvoivat 10 prosenttia. Tämä voi viitata rakennekehityksen kiihtymiseen. Hiehoja ei enää kasvateta lypsylehmiksi.

Sama näkyi Luken hiljan julkaisemassa maidontuotannon tilastossa, jonka mukaan luopumistahti kiihtyi viime vuonna. Peräti 7 prosenttia maitotiloista, 575 tilaa, jätti leikin sikseen ja lopetti maidontuotannon.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT