Maatalous

Lukijat järkyttyivät, tukivalvonta alkaa olla Stasin touhua

Elykeskukset urkkineet Viljavuuspalvelun verkkosivuilta tietoja viljavuustutkimuksista.
Jukka Pasonen
Elykeskusten tukivalvojat ovat kirjautuneet Viljavuuspalvelun tuloslaariin viljelijöiltä valvonnan yhteydessä saaduilla asiakasnumeroilla.

Elykeskukset ovat urkkineet Viljavuuspalvelun verkkosivuilta tietoja viljelijöiden teettämistä viljavuustutkimuksista. Sekä MTK että MT:n lukijat ovat tyrmistyneitä tukivalvonnan toimista.

Lakimies Marica Twerin MTK:sta muistuttaa, että viljavuustutkimukset ovat viljelijän omaisuutta eikä viranomaisilla ole oikeutta mennä katsomaan niitä. Aiheesta on virinnyt vilkas keskustelu MT:n Facebook-sivulla.

"Alkaa olla Stasin touhua", toteaa Heikki Ylöstalo.

Pasi Markkula vaatii, että asiasta on tehtävä esitutkintapyyntö poliisille. "Joku raja pitää olla virkamiehilläkin. Etenkin kun eivät muutenkaan saa aikaiseksi mitään järkevää."

Tutkintapyynnön tekeminen saa kannatusta muiltakin keskustelijoilta. Myös viranomaisten resurssien käyttö herättää viljelijöissä ihmetystä.

"Kyllä riittää resursseja tonkimiseen. Vaan ei sitä yhtä näppiä klikkaamaan maksatuspäätöstä!", pohtii Marko Manninen.

"Niin se on jo muutenkin viljelijä kuin syöpäpotilas teho-osastolla, mutta ilman kipulääkitystä", kuittaa Pasi Mäkelä.

MT:n aiemmassa uutisessa Pohjois-Savon elykeskus vahvisti, että viljavuustutkimuksen tulosteista löytyvillä tunnuksilla käydään näytteitä analysoivien yritysten verkkosivuilla.

Lue lisää

Peltojen päästöarviot eivät pidä paikkaansa

Tukivalvojat urkkivat viljelijöiden tietoja luvatta

Mistä tunnet turvemaan? Tieto peltojen maalajista perustuu yleensä aistinvaraiseen analyysiin – tarkka määrittely vaatii laboratorioanalyysin

Tukivalvojien toimet mahdollisesti lainvastaisia