Maatalous

Lukijat kommentoivat fosforikohua: "Ihan omatekemä ongelma"

Maatalous 03.08.2016

Joka toisella pellolla fosforia on enintään välttävästi. Väheneekö fosforipitoisuus viljelijöiden tulotason mukana, lukija pohtii.


Petteri Kivimäki
Uuraisilla peltojen fosforipitoisuudet ovat matalia.

MT kertoi keskiviikkona pahenevasta fosforipulasta. Joka toisella pellolla fosforiluku on jo punaisella eli fosforia on enintään välttävästi.

Tilanne herätti keskustelua Maaseudun Tulevaisuuden Facebook-sivulla.

Keijo Komu ihmettelee, mistä fosforia saataisiin kun karjatilat vähenevät koko ajan.

"Eikä ongelma koskaan ole ollut ravinteiden määrä vaan epätasapaino, sato määräytyy huonoimman tekijän perusteella ja fosforin ollessa alhainen jää typpikin käyttämättä."

Janne Heikkinen pohtii vähentääkö viljelijöiden tulotaso myös pelloille levitetyn fosforin määrää.

"Ei ole välttämättä ympäristökorvauksen vika, että fosforiluku vähenee. Fosforipitoisuus on laskenut samaa tahtia viljelijöiden tulotason mukana. Olisiko niin, että taloudellinen tilanne vaikuttaa myös levitetyn fosforin määrään? "

"Kyllähän se on EU laittanut lannoiterajat vai tulkitseeko Suomen virkamiehet ne väärin mutta tätä menoa maat köyhtyy entisestään ja sadon tuottaminen hankaloituu. No ehkäpä tätä menoa ei Suomessa tuoteta muutenkaan mitään", murehtii Virve Montonen.

"Monet eivät uskalla sanktioiden pelossa käyttää suurinta sallittua määrää vaan jättävät virhemarginaalia", epäilee taas Ville Hakanen.

Jussi Talvitien mielestä kyseessä on itse aiheutettu ongelma. "Esim. Ruotsissa fosforin käyttörajoite koskee vain orgaanisia lannoitteita. Keinolannoitefosforia saa pistää niin paljon kuin kukkaro kestää."

Aiheeseen liittyvät artikkelit