Maatalous

Lunta ei riittänyt kasvien suojaksi - pakkanen aiheutti taimistoille miljoonien vahingot

Talvivaurioiden takia taimista on pula ja tilanne pahenee kasvukauden edetessä.
Markku Vuorikari
Vähäluminen talvi ja tammikuun ankarat pakkaset ovat koituneet ulkona talveutettujen astiataimien kohtaloksi eri puolilla maata.

Lumettomuus on aiheuttanut taimistoille pahimmat tuhot sitten 1980-luvun. Talvivaurioiden koko karmeus paljastuu sitä mukaan kuin kevät etenee kohti pohjoista, mutta jo nyt menetysten arvioidaan nousevan miljooniin euroihin.

Summa tarkentuu juhannukseen mennessä, kunhan kesä on edennyt pohjoisimpaan Suomeen saakka.

Erityisen pahasti pakkanen on vahingoittanut ulkona talveutettuja astiataimia sekä syksyllä istutettuja taimia, jotka eivät ehtineet juurtua kunnolla.

Talvi on vaurioittanut taimistojen lisäksi viheralueita, kotipuutarhoja, marjanviljelyksiä ja metsäpuiden syksyllä istutettuja taimia, kertoo Taimistoviljelijät ry:n toiminnanjohtaja Jyri Uimonen.

Osa kasveista, kuten pensashortensiat ja ryhmä- ja maanpeiteruusut, vahingoittuivat jo lokakuun pakkasissa. Uimosen mukaan voimakas alasleikkaus saattaa pelastaa ne, jos juuristo on säilynyt. Ruskettuneiden havukasvien kohtalosta ei vielä osaa sanoa mitään varmaa.

Taimista on jo nyt pula ja tilanne huononee kasvukauden edetessä. Kuluttajahinnat eivät Uimosen mukaan kuitenkaan nouse, koska vähittäismyynnissä olevien taimien hinnat on sovittu jo syksyllä.

Ammattilaispuolella esimerkiksi viherrakentamisessa tilanne on toinen, koska siellä toimitaan tarjousten perusteella.

"Riski ja todennäköisyys on, että pulaa paikataan tuonnilla".

Lue lisää

Yle uutiset: Utsjoella rikottiin talven pakkasennätys

Talvirenkaat on vaihdettava maanantaina autoon, jos keli niin vaatii

Tällaista säätä on luvassa: Yhdistimme vanhan kansan sääviisaudet ja meteorologin ammattitaidon, jotta pääsisimme selville ensi talven luonteesta

Voit helposti säästää mökin peruslämmityksessä satoja euroja – näin toimii kaikkein edullisin kuivanapitolämmitys