Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Luomubroilerin jatkotoiveet hiipuvat: "Teurastuksen sijasta tuhoaminen voi olla vaihtoehto"

Evira asetti luomubroileriteurastamon markkinointikieltoon.
Ville-Petteri Määttä
Luomubroilereita uhkaa päätyminen Honkajoelle tuhottavaksi, kun teurastuspaikkaa ei löydy.

Luomubroilerin tarina on ehkä viimeistä sinettiä vaille. Maanantaina teurastukset saatiin vielä onnistumaan, mutta ensi maanantaille eikä koko kesälle ole saatu sovittua mitään, suree toimitusjohtaja Arto Jokinen Luomu Investistä.

Jos teurastuspaikkaa ei löydetä pikaisesti, lintuja saattaa päätyä tuhottavaksi Honkajoelle. ”Linnut voitaisiin teurastaa Keltasiivellä, mutta ne eivät olisi enää luomua”, Jokinen sanoo.

Yhtiöllä ei ole markkinoita broilerin lihalle, joka ei ole luomua. Teurastuksen sijasta tuhoaminen voi olla vaihtoehto, Jokinen miettii.

Jokisen mukaan lähiaikoina piti saada uusi broilerierä liikkeelle Hongkongiin.

Evira asetti huhtikuun alussa luomubroilereita teurastaneelle Keltasiiven teurastamolle kiellon markkinoida teurastamiaan broilereita luomuna. Kielto on voimassa vuoden loppuun.

Eviran valvontaeläinlääkäri oli runsaan vuoden aikana antanut viisi eläinsuojelupäätöstä, kun tainnutukset olivat epäonnistuneet.

Keltasiipi valitti päätöksestä ja haki markkinointikiellon täytäntöönpanon kieltämistä.

Hallinto-oikeus hylkäsi tiistaina täytäntöönpanon kieltämistä koskevan hakemuksen. Pääasia ratkaistaan myöhemmin.

Johtaja Leena Räsänen Evirasta toteaa, että virasto on odottanut oikeuden päätöstä eikä ole arvioinut, mitä sen perusteella tehdään.

Luomubroilereita on Keltasiiven sijasta teurastettu kolmessa teurastamossa Lounais-Suomessa. Yksi niistä on Räsäsen mukaan ilmoittanut Eviralle, ettei se pysty enää ottamaan vastaan luomubroilereita.

MTK:n luomuverkosto raivostui Eviran linjasta ja vaati markkinointikiellon pikaista käsittelyä uudelleen. ”Annoimme vahvan viestin Eviralle, mutta mitään ei ole tapahtunut”, hämmästelee verkoston puheenjohtaja Jaana Elo.

Tilanne on Elon mukaan kestämätön. Aikaa kuluu ja kesälomat lähestyvät.

Suomessa korostetaan, ettei ruokaa saisi haaskata. Viranomaisen harkintakyky on pettänyt, jos lintuja päätyy tuhottavaksi, Elo ärähtää.

Kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä pitää tilannetta ikävänä. S-ryhmä tuli mukaan, kun luomubroilerin tuotantoketjua ryhdyttiin rakentamaan Suomeen

”Ei luomubroileri ole helppo myytävä, sillä hinta on tuntuvasti tavallista broileria korkeampi. Haluamme kuitenkin pitää luomubroilerin valikoimissa. Luomulle on kysyntää”, Alarotu toteaa.

Alarodun mukaan S-ryhmällä ei ole varasuunnitelmaa, jos luomubroilerin kasvatus päättyy. Tuontia ei ole mietitty.

Lue lisää

Tuottajien omistama pienteurastamo ja lihatukkuri yhdistyivät: "Fuusio oli luonnollista kehitystä, niin paljon teimme yhteistyötä"

Paikallishallinto sulki teurastamon Saksassa – syynä kohukuvat eläinten epäasiallisesta käsittelystä

"Harvinainen tapaus", sanoo poliisi – Oulun seudun susikanta pieneni yhdellä yksilöllä lauantaiyönä

Ruotsalaiset teurastamot valmiita tekemään yhteistyötä, jos korona pakottaa sulkemaan tuotantolaitoksia