"Luomukurssi tai konkurssi" – luomuun siirtyvälle Niko Ahlqvistille sataa tukea verkossa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

"Luomukurssi tai konkurssi" – luomuun siirtyvälle Niko Ahlqvistille sataa tukea verkossa

Epäilijöitäkin löytyy, rikkakasvit ja ravinteiden riittävyys todetaan ongelmiksi.
Saara Olkkonen
Verkkokeskustelussa pohditaan muun muassa typensidontaa ja luomun muuta ravinnetaloutta.

"Kyllä tilanne on se, että luomukurssi tai konkurssi, helppo valinta. Itse tein sen viisi vuotta sitten eikä kaduta muu kuin se, että olisi pitänyt tehdä aikaisemmin."

Näin kommentoi Pekka Kokkonen MT:n torstaiaamun luomu-uutista.

MT kertoi, että Suomen pinta-alaltaan suurinta, 1 400 hehtaarin tilaa viljelevä Niko Ahlqvist on päättänyt siirtyä luomuviljelyyn. Syynä on tavanomaisen viljelyn heikko kannattavuus, kun viljan hinta laskee laskemistaan.

Uutinen innosti lukijat vilkkaaseen keskusteluun Facebookissa ja lehden verkkosivulla.

Iso osa kommentoijista ymmärtää ja tukee Ahlqvistin valintaa.

"Rohkea päätös, täytyy kunnioittaa Nikoa! Ehkä me muut tullaan perässä tai lopetetaan", kommentoi Juhani Joutsen.

"Ehkä joskus ihmiset ymmärtävät, että luomu on ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää. On etuoikeus saada elää puhtaassa ympäristössä ja syödä puhdasta ruokaa, jota ei ole käsitelty myrkyttämällä kemiallisesti", toteaa Dina Samaletdin.

"No jos meillä joskus on pakko siirtyä luomuun, niin emme sitä tee minkään hiton ympäristön ja ihmisen hyvinvoinnin takia, vaan ihan rahan vuoksi", vastaa Maaret Oksanen.

Riitta Heikkilä kertoo ihmettelevänsä suuresti, "miten kemikaaleilla viljelyä sanotaan tavanomaiseksi viljelyksi. Ja luomu on jotenki erikoista. Vielä noin 70 vuotta sitten ihan kaikki oli 'luomua' kun kemikaaleja ei kertakaikkiaan ollut. Ihminen pärjäs ilman niitä ihan hyvin."

Osa keskustelijoista arvelee, että Ahlqvistin päätöksen taustalla ovat kovat luomutuet.

"Luomutuet ovat noin 140 euroa hehtaarille kasvinviljelytilalla. Niitä ei siis kenenkään tarvitse kadehtia", Iiro Teuri toteaa. "Kustannusten säästöstä ja laadukkaan tuotteen kysynnästä se luomun kannattavuus koostuu. Ja kuluttajan päätöksistä tietysti."

Kuluttajan roolia korostaa myös Vesa-Matti Virtanen.

"Se on vähän turha tehdä lumikolia jos kuluttaja haluaa lapiota. Tarkoitan tällä, kannattaa tuottaa sitä mistä on kysyntää. Se miksi kauppa maksaa luomusta enemmän, ei ole tukikysymys vaan kysynnän ja tarjonnan laki."

Virtanen toteaa, että hänelle luomu on tulokysymys. "Oli helppo verrata kun toinen tila oli luomussa ja toinen tavanomaisessa."

Kriittistä kantaa edustaa Satu Koho.

"Ikinä en ole ymmärtänyt tätä että luomuviljelystä maksetaan enemmän tukea kun pitäisi olla juuri päinvastoin. Tavallisen viljelyn tuotantokustannukset ovat monta kertaa suuremmat ja tuotteiden laatu on monasti paljon parempi kun luomussa,"

Hän miettii, "kuinka kauan esimerkiksi EU:lla riittää rahat näihin luomutukiin, epäilen että käy kun suojavyöhykkeiden kanssa."

"Mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, lisärahaa ei ole varattuna vaan se raha otetaan joltain toiselta", Anne Vähätalo arvioi.

"Ensimmäiset vuodet onnistuu, mutta pikkuhiljaa rikkakasvit valtaavat pellot, jolloin alkavat vaikeudet. Juolaheinäjuuristoinen pelto on lähes mahdoton kyntää kunnolla. Syksyllä puinti takkuaa, viettopinnat/silppuri paksun töhnän peitossa päivän ajon jälkeen + kostealla kelillä luomutavara ei tule puimurin säiliöstä edes pois ihan vapaaehtoisesti", Tarmo Viitake varoittelee.

"Eikö viljelykierto ja lannan pitkäaikainen kompostointipalaminen ainakin osittain hillitse rikkaruohokasvua", kysyy Marja Harma.

"Luomuviljasta kyllä maksetaan enemmän kuten pitääkin", Keijo Komu toteaa. "Samalla kuitenkin satotaso laskee, peltoon pitää jostain saada ravinteita, muutoin kyseessä on ryöstöviljely. Typpeä saadaan typensitojakasveilla mutta entä fosfori?"

"Ravinteet ei ole iso ongelma", Timo Erkkilä vakuuttaa. "Lantaa ja kierrätyslannoitteita löytyy, säkkitavaraakin saa ostettua ja vähän saadaan maasta rapauttamallakin. Luomukurssille vaan oppimaan, kyllä luomu toimii."

Lue myös:

"On tyhmää tuottaa sellaista,. mitä joutuu väkisin myymään"

Lue lisää

Kataisen hallituksen tälle vuodelle asettama luomutavoite on vielä kaukana – ei täyty ehkä seitsemän vuoden päästäkään

Palkittu elintarvikealan yritys on kymmenkertaistanut työntekijöidensä määrän seitsemässä vuodessa – "Luomulle ja luonnontuotteille on oikeasti kysyntää"

Luomu on kestävää

Viranomaiset kaappasivat luomutuotannon sääntelyynsä