Maatalous

Luomuliitto pelkää valvonnan tiukkenevan

Valmisteilla oleva luomulakiesitys on lisäämässä luomuvalvonnan viranomaisvaltuuksia ja kaventamassa luomuviljelijöiden yksityiselämän suojaa, toteaa Luomuliitto tiedotteessaan.
Kimmo Haimi
Hannes Uusitalon luomutilalla tutustumassa luomukananmunien tuotantoon. Luomukanoja sisällä ja ulkona.

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema luomulaki asettaa luomuviljelijät rikollisiakin heikompaan asemaan, jos tarkastuksissa esiintyy epäselvyyksiä, toteaa Luomuliitto.

Luonnoksen mukaan valvontaviranomaisen olisi ilmoitettava havaituista rikkomuksista syyttäjälle.

Valvontaviranomaisen olisi myös mahdollista saada poliisin virka-apua, suorittaa kotietsintä epäiltäessä luomulain rikkomista ja tehdä luomuvalvonnan yhteydessä muita tarkastuksia.

”Maatalouden byrokratian lisääminen on jo venyttänyt viljelijöiden kärsivällisyyttä. Nyt vielä alettaisiin tonkia kotia poliisin kanssa ja sen jälkeen raastuvassa istumaan. Jos aina lisätään keinoja, jotka heikentävät rehellisen viljelijän oikeusturvaa, elämme pian totalitarismissa”, Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila sanoo.

Suomi on yksi viidestä EU-maasta, joissa luomuvalvontaa toteutetaan viranomaisvoimin. Lopuissa käytetään yksityistä sertifiointia.

Luomuliitto näkisi sertifioinnin meilläkin mieluisempana.

Viljelijöiden luomutarkastuksissa todetut virheet ovat yleisesti pieniä, mutta seuraamukset tuottajalle voivat olla tälläkin hetkellä kohtuuttomat, liitto sanoo. Tyypillinen virhe on unohdus anoa tavanomaisen siemenen käyttölupaa lajikkeesta, jota ei ole luomuna saatavilla. Siitä voi seurata markkinointikielto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalainen luomukampanja pärjäsi tiukassa kilvassa: EU:lta miljoonan euron rahoitus menekin edistämiseen

Luomumyynti vain kasvaa – maailmassa luomuruokaa myydään jo yli sadalla miljardilla dollarilla

Luomumaito myy mutta osin väärin perustein – paremmat vaihtoehdot ovat tulossa