Maatalous

Luomulla väkevä kesä – maitoa lisää ja kasvisten jalostajakin innostui

Luomumaidon viime talven notkahdus on ohi ja tuotanto kasvaa taas. Heinäkuussa maitoa herui miljoona litraa vuoden takaista enemmän.
Jukka Pasonen
Luomumaidon tuotanto kääntyi vahvaan nousuun kesällä.

Luomumaidon tuotannossa eletään taas vahvaa nousukautta viime talven lievän notkahduksen jälkeen. Heinäkuussa tuotettiin 5,6 miljoonaa litraa luomumaitoa, mikä on lähes viidennes enemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Luke julkaisi perjantaina heinäkuun maidontuotannon tietoja. Luomumaitoa tuotettiin yli miljoona litraa enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Tavanomaisessa tuotannossa maitomäärä pysyi ennallaan.

Luomuväkeä hemmoteltiin myös toisella myönteisellä uutisella.

Elintarvikekonserni Apetit on lähdössä luomumarkkinoille. Kaksi kertaa yritys on lopahtanut kysynnän puutteeseen, mutta nyt kauppa on alkanut vaatia kotimaisia luomupakastekasviksia, kertoo johtaja Markku Iivonen Apetitilta.

Luomuherneet ja -pinaatit ehtivät kauppoihin lokakuussa ja myöhemmin talvella valikoima laajenee muilla kasviksilla, Iivonen kertoi torstaina Säkylässä, kun Proluomun väki oli tutustumassa yhtiön luomulinjauksiin.

Luomumaidon tuotanto saattaa kasvaa turhankin nopeasti eivätkä markkinat ehdi mukaan. Arla Suomi kertoi viime viikolla nostavansa perusmaidon hintaa 0,8 senttiä litralta, mutta pitävänsä luomumaidon hinnan ennallaan.

Keski-Euroopassa oireet ovat vielä vahvempia.

Ruotsin Arlan toimitusjohtaja Patrik Hansson arvioi torstaina ATL-lehdelle, että perusmaitojalosteissa markkinat vetävät vahvasti, mutta luomutuotteissa kilpailu on kireää.

Hollantilainen meijerijätti FrieslandCampina kertoi viime viikolla alentaneensa luomumaidon hintaa yli sentin litralta elokuussa, kun perusmaidon hinta nousi elokuussa saman verran.

Lue lisää

Harhaanjohtava logo sai kansan tuomion: Arla Ruotsin luomumaito on vuoden ruokahuijaus

Apetitin tytäryhtiö Avena Nordic Grain myy Viljakaupan Baltian toiminnot: "Suomen liiketoiminta ollut Baltiaa terveemmällä pohjalla jo pitkään"

Avena tähtää Euroopan vientiin uudella rypsinsiemenjauheellaan

Kotimaista kikhernettä – onnistuu! Kesän sää oli monelle muulle kasville hankala, mutta kikherne porskutti