Maatalous

Luomumaidon markkinat vetävät maailmalla

Maatalous 26.04.2016

Ruotsi hamuaa luomumaitomarkkinoiden kärkipeluriksi.


Satu Lehtonen
Luomumaitoja ruotsalaiskaupan hyllyssä. Ylähyllyllä myös suomalaista tavanomaisesti tuotettua maitoa.

Kiinnostus luomumaitoa kohtaan kasvaa maailmalla. Tämä käy ilmi brittiläisen tuottajaorganisaation OMSCon tuottamasta markkinaraportista.

Raportissa arvioidaan maailman luomumaitotuotteiden markkinoiden kasvavan vuosittain kuudella prosentilla vuoteen 2018 mennessä.

Nykyisellään globaalien luomumaitomarkkinoiden arvo on OMSCon mukaan 7,7 miljardia dollaria eli vajaat 7,2 miljardia euroa. Jos kasvuennuste toteutuu, kahden vuoden päästä arvo on jo 10 miljardia dollaria eli 9,3 miljardia euroa.

Suurimman osuuden markkinoista haukkaa Yhdysvallat, jonka luomumaitotuotannon arvo on yli 2,4 miljardia euroa. Toiseksi suurin tuottajamaa on Britannia, jonka osuus on noin 800 miljoonaa euroa. Suunnilleen samansuuruisina seuraavat Saksa ja Ranska noin 650 miljoonan euron luomumaitomarkkinoineen.

Luomumaitomarkkinoiden kasvuluvut ovat näissä kärkipaikkoja pitävissä maissa kuitenkin varsin vaatimattomia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa kasvua mitattiin vuosina 2007–2012 alle prosentti. Toisaalta vuosina 2012–2013 niidenkin markkinat piristyivät selvästi, ja erityisesti luomujugurtit kirittivät Britannian peräti kymmenen prosentin kasvuun.

Suomessa suunta oli OMSCon tilastojen mukaan päinvastoin: Vuosina 2007–2012 markkinat kasvoivat kymmenen prosenttia, vuosina 2012–2013 enää noin puolet siitä.

Kun verrataan luomumaitotuotteiden osuutta maitotuotteiden kokonaismarkkinoihin yksi maa porhaltaa OMSCon tilastoissa aivan omaan luokkaansa: Tanskassa 24 prosenttia tuotetusta maidosta on luomua.

Ruotsi on tämän tilaston kakkonen 12 prosentilla ja Britannia kolmonen 7,5 prosentilla.

Myös Suomi on päässyt tässä tilastossa kunniakkaaseen sijoitukseen eli kymmenenneksi. Suomessa luomumaidon osuus koko tuotetusta maitomäärästä on 4,5 prosenttia.

Ruotsalainen Ekoweb-uutissivusto on noteerannut ruotsalaisten korkean sijoituksen luomutilastoissa ja haastatellut sen johdosta maidontuotantoon erikoistunutta analyytikkoa Lennart Holmströmiä tuottajajärjestö LRF:stä.

"On kiinnostavaa, että Ruotsi on noin korkealla maailman luomumaitotilastoissa. Syynä siihen saattaa olla toisaalta tuottajien varhainen herääminen luomutuotantoon sekä ruotsalaiskuluttajien suuri kiinnostus luomua kohtaan."

Holmströmin mielestä ruotsalaisilla meijeriyrityksillä pitäisi olla hyvät mahdollisuudet kasvattaa osuuttaan globaaleista luomumaitomarkkinoista.

"Koska meillä on taustalla tiukka eläinsuojelulaki, askel luomutuotantoon on tuottajille pienempi kuin monissa muissa maissa."

Lue myös:

Suomen tiukat säädökset voivat kääntyä viljelijän kilpailueduksi kansainvälisillä markkinoilla

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT