Maatalous

Luomun matkalla ruokapöytään on karikkoja

Noin 40 prosenttia tuotetusta luomusta ei saavuta kuluttajaa luomuna. Ketju saattaa katketa jo tilalla.
Jaana Kankaanpää

Marulla Koponen tutkii paketoituja luomutomaatteja oululaisen marketin vihannesosastolla. Hänen mukaansa kauppojen luomutarjonta on kohentunut mutta parantamiseen varaa löytyy edelleen. Nuori nainen haluaisi ostaa mahdollisimman monet tuotteet luomuna.

”Tavallisesta kaupasta löytyy aika hyvin perusjutut, mutta jos haluaa jotain erikoisempaa tai vaikkapa mysliä ilman rusinoita, täytyy lähteä kauemmaksi tai erikoiskauppaan.”

Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila tietää valikoimapulan syyn. Hänen mukaansa kaikki tuotettu luomu ei lähde luomuna maatiloilta eteenpäin, sillä osa luomusta poistuu jo alkutuotannossa ja matkalla siitä eteenpäin.

Noin 40 prosenttia tuotetusta luomusta ei saavuta kuluttajaa luomuna. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että luomurehua syötetään oman tilan tai naapuritilan tavallisessa tuotannossa oleville eläimille. Näin luomukelpoisuus poistuu ja luomuketju katkeaa, väitöskirjaansa luomun laatutekijöistä viimeistelevä Nuutila kertoo.

Hänen mukaansa luomulla on matkalla maatilalta kuluttajalle monia muitakin karikkoja: luomuna kasvatettu liha päätyy teurastuksessa herkästi tavanomaisen lihan joukkoon tai marjat saatetaan myydä luomutiloilta tavallisina eteenpäin, kun jatkojalostajaa ei löydy.

”Hävikki minimiin”

Suomessa on tavoitteena, että viidennes maatalouspinta-alasta olisi luomuviljelyssä vuoteen 2020 mennessä. Nykyään osuus on kahdeksan prosenttia.

Tämä on hieno tavoite. Mutta jos luomun määrää halutaan Suomessa lisätä nopeasti, luomun hävikki pitäisi saada minimoitua, huomauttaa Nuutila, joka on myös Luomuliiton hallituksen jäsen ja entinen MTK:n ruokakulttuuriasiamies.

Hänen mukaansa katseet olisi suunnattava koko luomuruokaketjuun.

Suomessa voi olla tiloja, joissa pellot ovat luomuviljelyssä mutta eläimet ovat tavallisessa tuotannossa. Näin tuet kohdentuvat peltoon eikä tilan omistajalle tule luomueläintenpitomääräysten aiheuttamia investointipaineita. Tähän pitäisi puuttua.

Nuutila uskoo, että muun muassa tiedon lisääminen sekä luomutoimijoiden tiiviimpi yhteistyö estäisivät hävikkiä.

Moni kuluttaja kuvastaa luomun käytöllä omaa arvomaailmaansa.

Ruoan puhtaus on tärkeää. Luomutuotteet ovat hyväksi myös luonnolle, Marulla Koponen perustelee omaa viehtymystään.

Lue lisää

Suomi mukana ensimmäisen kerran kansainvälisessä ruokakampanjassa – Pro Luomu sai EU:lta yli miljoona euroa luomutuotteiden menekin edistämiseen

Vuoden vaihde muuttaa lakeja eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä sekä luomutuotannosta

Tällaisia tiloja monimuotoisuuden ylläpito Suomessa tarvitsee: Jyrki Peltolan laiduntava karja hyödyttää monia kasveja, hyönteisiä ja lintuja – ja nyt hänellä on laitumiltaan vakava viesti

Kokoaan suurempi luomu