Maatalous

Luomun osuus peltoalasta nousemassa yli kymmeneen prosenttiin

Pro Luomun elykeskuksille tekemä kysely ennakoi luomutuotannon kasvavan.
Marita Waenerberg
Luomuviljelty peltoala kasvaa, ja tänä vuonna kymmenesosa Suomen pelloista on luomussa.

Suomen luomuala lisääntyy tänä vuonna arviolta noin viisi prosenttia ja nousee yli 235 000 hehtaariin. Koko maan peltoalasta luomuviljelyssä on tällöin 10,4 prosenttia.

Luvut perustuvat Pro Luomun elykeskuksille tekemään kyselyyn uusista luomusitoumuksista. Ne ovat tässä vaiheessa vasta arvioita.

Viime vuonna Suomessa oli luomupeltoa yhteensä 224 615 hehtaaria, mikä oli 9,9 prosenttia kaikesta pellosta. Luomutiloja oli 4 215.

Elykeskuksilta koottujen tietojen mukaan Suomen luomuviljelty peltoala kasvaa tänä vuonna yli 11 000 hehtaaria. Eniten kasvua on Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa, joissa luomualaa on runsaasti jo entuudestaan.

Kyselyn perusteella luomukotieläinpuolella eniten lisääntyy lampaan- ja naudanlihan tuotanto. Muissakin tuotantosuunnissa ennakoidaan pientä kasvua.

Luomutilojen määrään on odotettavissa lisäystä, sillä luomuun on siirtymässä yli 200 tilaa. Luomusta luopumisesta on ilmoittanut alle 50 tilaa.

Pro Luomun elykeskuksilta keräämät tiedot ovat vasta alustavia. Viralliset tiedot luomutuotannon kehityksestä Suomessa selviävät loppuvuodesta Eviran kokoamista luomutilastoista.

Lue myös:

Joka kymmenes pelto kohta luomua

Pari prosenttia viljasadosta luomua

Luomuruuan kysyntään ennakoidaan hurjaa kasvua –nousu jopa 70 prosenttia

Lue lisää

Luomu vetää uusia tuottajia

Hyvä hallinto tuo lisää kilpailukykyä

Pro Luomu: Luomuviennin arvo kolminkertaistui ja se voi olla vasta alkua – odotuksissa kova kasvuloikka

Kysyntä lisääntyi ja kannattavuus parani: Luomulihan tuotanto kasvoi kolmanneksella