Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Luomun viennissä Venäjälle nähdään mahdollisuuksia

Luomutuotteiden tärkeimmät vientimaat ovat tällä hetkellä Tanska, Ruotsi, Saksa ja Ranska. Pro Luomun tekemän selvityksen valossa kiinnostavin suunta on jatkossa Venäjä. Sen ansioista koko luomuvienti voisi jopa kymmenkertaistua.
Kari Salonen
Valion, Rainbow-merkin, Pirkka-merkin ja Ingmanin luomumaitotölkit. luomu maito kevytmaito

Suomesta viedään luomua arviolta alle kymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa, kertoo Pro Luomun teettämä selvitys, joka julkistettiin luomuvientiä koskevassa seminaarissa torstaina Helsingissä.

Selvityksen tehneen Erkki Pöytäniemen laskelmien mukaan Suomen vuotuinen luomuvienti voisi nousta parhaimmillaan jopa sataan miljoonaan euroon, josta puolet olisi meijerituotteita.

Luomuviljan ja -viljatuotteiden vienti voisi olla noin 15–16 ja lihatuotteiden 14 miljoonaa euroa. Luomukananmunien sekä tuoreiden luomumarjojen ja -vihannesten vienti voisi enimmillään olla yhteensä kymmenen miljoonaa euroa.

Suomalaisten kauppaketjujen kautta Venäjälle ja Baltiaan voisi mennä luomuelintarvikkeita niin ikään kymmenen miljoonan euron arvosta.

Organic Food Finlandin toimitusjohtaja Pöytäniemi korostaa, että tämä edellyttäisi sekä luomutuotannon ja -viennin johdonmukaista edistämistä julkisin toimin että strategisia valintoja yrityksissä.

Hän ehdottaa muun muassa elintarvikesektorilta yhteistä kansallista vientistrategiaa, Pro Luomun yhteyteen perustettavaa luomuviennin edistämishanketta ja erillistä EU-rahoitteista menekinedistämishanketta Venäjälle.

Venäjän luomumarkkinat olivat viime vuonna 115 miljoonaa euroa, mutta ne kasvavat arviolta 15 prosentin vuosivauhdilla.

Suomalaisten kannattaisi ottaa markkinat nyt haltuun etenkin Pietarin alueella, ennen kuin esimerkiksi tanskalaiset suuret elintarvikeyritykset tekevät sen, Pöytäniemi huomauttaa Pro Luomun tiedotteessa.

Suurin este viennin kasvulle on se, että kotimaista luomua ei ole saatavilla riittävästi. Selvityksen mukaan luomutuotanto tarvittaisiin lisää niin viljoihin, tuoretuotteisiin ja -marjoihin kuin kotieläintuotteisiin.

Kartoitusta rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Lue lisää

Onko elintarvikkeiden tuonti todella välttämätöntä? Näin MTK:n toiminnanjohtaja kommentoi

Viime vuonna yli sata uutta luomukotieläintilaa, luomun osuus Suomen myllytuotteiden viennistä jo kolmannes

Kipsiralli ei korjaa peltojen perusongelmaa

Elintarvike­talous jäänyt hallitukselta huomiotta