Maatalous

Luomusiat määrättäneen sisälle ensi vuoden alusta lukien

Maatalous 19.05.2017

Tavoitteena on suojella tuotantoa afrikkalaiselta sikarutolta estämällä villisikojen ja kesysikojen kontaktit.


Luomusiat halutaan määrätä sisälle. Taustalla on maatamme uhkaava afrikkalainen sikarutto.

Sikojen ulkoilua aiotaan rajoittaa tiukasti ensi vuoden alusta lukien. Asiaa koskeva maa- ja metsätalousministeriön asetus­luonnos lähti lausuntokierrokselle tällä viikolla.

Asetusluonnos kieltää sikojen pitämisen ulkona periaatteessa kokonaan.

Poikkeuksen voivat kuitenkin saada siat, joita varten ei ole sisätiloja. Näitä ovat lähinnä tarhatut villisiat ja villasiat.

Suomessa siat ulkoilevat myös luomutiloilla sekä muutamilla pienillä, ”vapaan sian lihaa” myyvillä tiloilla. Näillä tiloilla ulkoilutus on tarkoitus lopettaa kokonaan, asetusluonnosta valmistellut neuvotteleva virkamies Katri Levonen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

”Luomusika pysyy luomuna, vaikka ei ulkoilisikaan”, hän toteaa.

”Vapaan sian lihaa” tuottavilta on tullut MT:n toimitukseen palautetta, jonka mukaan he pitävät esitystä liian tiukkana – heidän tuotantomuotonsa käytännössä loppuisi, jos esitys menee läpi sellaisenaan.

Levosen mukaan ministeriöön on viime vuosina tullut palautetta siitä, että afrikkalaiseen sikaruttoon on suhtauduttu liian löysästi.

Vaikka villi- ja villasiat voivat jatkossakin olla ulkona, niiden tarhat on aidattava huolella.

Asetusluonnoksen mukaan tarhoissa pitää olla kaksi sisäkkäistä aitausta tai vaihtoehtoisesti yksi aita, joka on varmistettu molemmilta puolilta sähkölangoin.

Lausuntokierrokselle lähti myös asetus siitä, että villi- ja villasikatarhojen suoja-aitojen rakentamista voitaisiin tukea avustuksin.

Aitaamisen tarkoituksena on estää kaikki kontaktit luonnonvaraisten ja tarhattujen villisikojen välillä, ja pitää näin afrikkalainen sikarutto (ASF) loitolla.

Asetuksille annettiin vain kaksi viikkoa lausuntoaikaa, koska ne halutaan saattaa voimaan nopeasti. Tavoitteena on, että aitauksien rakentamiseen jää aikaa ennen ulkoilurajoitusten kiristymistä.

Tiukkojen ulkoiluvaatimusten tavoitteena on estää afrikkalaisen sikaruton leviäminen tuotantoeläimiin.

Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmisiin, mutta sioille se on tappava. Tautiin ei ole rokotetta eikä hoitoa.

Tautia ei ole koskaan tavattu Suomessa, mutta sitä esiintyy yhä enemmän lähialueilla, Venäjällä ja Baltian maissa. Meille se voi tulla esimerkiksi villisikojen mukana.

Jos tauti pääsisi Suomeen, se aiheuttaisin sikaelinkeinolle valtavat menetykset. Eläimiä kuolisi ja pitäisi lopettaa.

Suomi on vuosien neuvottelujen tuloksena saanut sianlihan vientiluvan Kiinaan. Afrikkalainen sikarutto lopettaisi viennin saman tien, sillä vienti­ehdoissa vaaditaan Suomen ASF-vapautta.

MMM:n mukaan vienti ei olisi enää mahdollista myöskään Etelä-Koreaan, Japaniin ja Singaporeen.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT