Luomuvihannes ei kasva halvalla - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Luomuvihannes ei kasva halvalla

Luomuvihannesten tuotantokustannukset ovat tavanomaista tuotantotapaa selvästi korkeammat. Suurin ero tavanomaiseen tuotantoon on luomuporkkanalla.
Jaana Kankaanpää

Luomuvihannesten tuottaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin tavanomaisten vastaavien. Hurjin ero tavanomaiseen on luomuporkkanalla, jonka tuotantokustannukset nousevat jopa 150 prosenttia.

Asia selviää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n koostamasta LaskelmaKirjasto-verkkopalvelusta. Palveluun on koottu avoimeksi tietopankiksi vihannesten kasvikohtaiset tuotantokustannus- ja kannattavuuslaskelmat.

Tällä hetkellä laskelmia löytyy sipulista, porkkanasta, perunasta, tyrnistä ja marja-aroniasta.

MTT:n tutkija Anu Koiviston mukaan luomuporkkanan kustannukset selittyvät sillä, että porkkanalla rikkakasvien torjunta teettää paljon käsityötä.

Lisäksi luomuvihanneksilla sadot ovat tavanomaista tuotantotapaa pienempiä ja varastohävikki suurempi.

Tyrnillä ja marja-aronialla tuotantokustannukset eivät ole merkittävästi tavanomaista tuotantomenetelmää korkeampia, sillä vaatimattomilla ja terveillä kasveilla sato ja torjuntatoimenpiteet eivät suuresti eroa luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä.

Pienempi tilakoko on kaikilla kasveilla suurempaa tilaa huonommin kannattava.

Heikompi kannattavuus selittyy sillä, että puutarhatuotannossa tarvitaan useita erikoiskoneita ja pienellä tilakoolla koneiden käyttöaste jää vähäiseksi, jolloin yksikkökohtaiset kustannukset ovat suuremmat.

Excel-muotoinen LaskelmaKirjasto löytyy MTT Taloustohtori-sivustoilta http://www.mtt.fi

Lue lisää

Luomu on kestävää

Viranomaiset kaappasivat luomutuotannon sääntelyynsä

Kohti ekologisempaa ruuantuotantoa

Luomu vetää uusia tuottajia