Maatalous

Luonnonvarakeskus povaa isoa satoa – Härkäpapu ja rapsi nosteessa

Useimpien kasvien hehtaarisadoista povataan tänä vuonna 2000-luvun parhaita.
Markku Vuorikari
Öljykasvien ja etenkin rapsin viljelyala jatkoivat kasvuaan.

Luonnonvarakeskus Luke julkaisi perjantaina satokauden ensimmäisen satoennusteen, jossa useimpien kasvien hehtaarisadoista povataan 2000-luvun parhaita.

Viljojen hehtaarisato näyttää kipuavan yli 3 800 kiloon ja öljykasveista odotetaan lähes 1 800 kiloa.

Käykö niin, se tiedetään parin kuukauden päästä. Luke varautui jo myöhäiseen korjuukauteen ja lykkäsi seuraavan satoennusteen antamista kuukaudella syyskuun loppuun.

”Pääosin kasvukauden alku on suosinut peltokasveja ja keskikesällä satonäkymät ovat valoisia. Syksyn säät ratkaisevat kuitenkin sadon määrän ja laadun”, toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnon­varakeskuksesta.

Luke ennustaa viljasadon kasvavan viime vuodesta, mutta ei kovin merkittä­västi. Viljojen kylvöala kutistui 25 000 hehtaaria viime kesästä, kun viljojen sijasta on kylvetty härkäpapua ja rapsia.

Sato kattaa silti reippaasti kotimaan kulutuksen. Luke ennustaa runsasta 3,7 miljardia viljakiloa, mikä on toteutuessaan lähellä viime vuosien keskiarvoa.

Viljojen kylvöaloissa on totuttua isompia muutoksia. Ohra-­ala supistui 10 prosenttia viime vuodesta ja tilalle on kylvetty kauraa ja ruista.

Ohrasato ei silti järin paljon alene ja sato yltää yhä 1,5 miljardiin kiloon, sillä hehtaari­satojen nousu paikkaa alan pienenemistä.

Kaurasadosta povataan puolestaan yli kymmenen prosenttia viime vuotta isompaa, 1,16 miljardia kiloa.

Ruista riittää taas leipureille. Luke arvioi ruissadoksi 107 miljoonaa kiloa, mitä olisi toteutuessa toiseksi suurin sato 2000-luvulla.

Öljykasvien ja etenkin rapsin viljelyala jatkaa kasvua. Kun hehtaarisadoistakin povataan isoja, öljykasvien sato puhkaisee reilusti sata miljoonaa kiloa viiden vuoden tauon jälkeen.

Myös härkäpavun noste jatkuu ja ala kasvoi viidenneksen neljättä vuotta peräkkäin. Sato on pomppaamassa 60 prosenttia viime vuodesta 64 miljoonaan kiloon.

Luken satotilasto perustuu Pro Agrian arvioihin heinäkuun 17. päivän tilanteesta. Alat on poimittu tukihakemuksista.

Lue lisää

Tänä vuonna korjattiin 2000-luvun pienin sato – arvio laskenut syksyn mittaan kuin lehmän häntä, heinäkuun 3,1 miljardista kilosta ensin 2,8:aan ja nyt 2,6 miljardiin kiloon

Luke: 3,1 miljardin kilon viljasato mahdollinen, sato jää keskimääräistä heikommaksi

Luke: Maatalousyrityksen keskimääräinen yrittäjätulo jää rajusti tavoitteesta – maatalouden kannattavuus pysyy heikkona

Markkinakatsaus: Viime viikkojen sateet eivät riitä pelastamaan EU:n vehnäsatoa – jää useita prosentteja keskivertoa pienemmäksi