Maatalous

Märkyydestä on iloakin – syyskuu on hyvää aikaa istuttaa puutarhakasveja

Poikkeuksellisen sateinen kesä on viherpeukalon onni, sillä valmiiksi märkä maa edesauttaa syysistutuksia. Puuhaan sopii ryhtyä vaikka torstaina Taimin nimipäivänä.
Jaana Kankaanpää
Hortensian voi hyvin istuttaa syksyllä.

Puutarhaharrastajien kannattaa ottaa mallia viheralan ammattilaisista ja istuttaa taimia syksyllä. Se on otollista aikaa useille monivuotisille kasveille, Taimistoviljelijät muistuttavat. Taimistojen astia- ja palasjuuristen taimien valikoima alkaa olla runsaimmillaan.

Sateinen kesä on kastellut maan sopivan kosteaksi, viileydestä ei ole taimille haittaa ja porottavan auringon puute on vain etu. Syksyllä istutetut kasvit ovat keväällä valmiina kasvuun. Puutarhaliitto kannustaa istutuspuuhiin huomenna torstaina, sopivasti Taimin nimipäivänä.

Valtakunnallisen Vihervuoden merkeissä Taimistoviljelijät ry:n jäsenet järjestävät Taimin päivään liittyen muutamia tempauksia. Mukana ovat Saarioisten Taimistot Oy, Pälkäne; Harjunpään Taimisto, Karijoki; Ahosen Taimisto Karstula; Puutarhanikkarit, Helsinki; Pinsiön Taimisto; Hämeenkyrö ja Massbybackan Taimisto Sipoo. Tarkempia tietoja tapahtumista voi kysyä suoraan taimistoilta.

Kotimaisia taimia mielivän oppaana on kaksi merkkiä.

Kestävästi kotimainen - sirkkalehtimerkki takaa, että taimi on tuotettu Suomessa.

Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite. Tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. Merkin arvoisten kasvien joukossa on muun muassa hortensioita, kuusamia, jasmikkeita, pimpinellaruusuja sekä omena- luumu- kirsikka- ja herukkalajikkeita.

Lue myös

Lunta ei riittänyt kasvien suojaksi - pakkanen aiheutti taimistoille miljoonien vahingot

Vangitse ympäristön värit valokuvaan - ympäristöhallinto palkitsee parhaat

Teetkö maiseman paremmaksi? Vuoden maisematekoa etsitään jälleen

Lue lisää

Nyt kannattaa istuttaa uusia kasveja ja jakaa vanhoja – syksy on oivaa aikaa myllätä puutarhassa

Video: Livojoelle kuljetetaan helikopterilla 800 tonnia kutusoraa kaloille – reilun viikon aikana tehdään yli 550 lentoa

Taimia uhkaavat monenlaiset tuhot – Aarre: Näin tunnistat ahavatuhon

Taimien kasvua voi kiihdyttää uudella, istutusputkeen liitettävällä lannoituslaitteella – myyntijohtaja Aarteessa: ”Uskon, että menetelmästä tulee Suomessakin valtavirtaa”