Maatalous

Maaleht: Pellon hinta noussut Virossa hurjasti

Virossa peltomaan hinta on viisinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Kuluvana vuonna kauppojen keskihinta on ollut 2550 euroa hehtaarilta. Kalleinta pelto on Keski-Virossa.
Martikainen Jussi
"Virossa maa on loppumassa", otsikoi torstain Maaleht pellon hinnannousua.

Pellon hinnan raju nousu rajoittaa Virossa jo suurten maatalousyritysten kasvua, virolainen Maaleht uutisoi viime viikolla. Vielä vuonna 2006 pellon keskihinta oli 580 euroa hehtaarilta – vuoden 2016 kaupoissa hehtaarihinta on ollut keskimäärin 2 550 euroa.

Kalleinta pelto on Keski-Virossa. Põltsamaalla Jõgevan maakunnassa pellosta maksettiin 4 000 euroa hehtaarilta. Myös Tarton ympäristön parhailla viljelyalueilla hehtaarihinta ylitti 3 700 euroa.

Tallinnan lähellä hinnat ovat omaa luokkaansa. Alueella valtion maan huutokaupoissa on lähtöhinta ollut korkeimmillaan 9 000 euroa hehtaarilta.

"Minulle sopii nyt paremmin valtion maan vuokraaminen. Pääkaupungin lähellä hinnat ovat niin korkeat, etten voisi koskaan ostaa näitä maapaloja valtiolta", Tallinnan lähellä viljelevä Kalle Reiter kertoo Maalehdelle.

Maaleht muistuttaa, kuinka vielä parikymmentä vuotta sitten – kun maita neuvostoajan jälkeen palautettiin yksityisille – kaupunkilaiset pyrkivät takaisin saamastaan pellosta kaikin keinoin eroon. Nykyisillä pellon hinnoilla menestyvät maatalousyrityksetkin miettivät "yhdeksän kertaa" maanostoa.

Valtaosa Viron maakaupoista tehdään nykyisin yksityisten maanomistajien kesken. Valtion hallussa maata on yhteensä 25 000 hehtaaria, josta suurin osa on peltoa.

Pellon tyypillinen vuokra vaihtelee Virossa nyt 30–50 eurossa hehtaarilla. Halutuimmista pelloista on kuitenkin maksettu jopa 200 euron hehtaarivuokria.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Sukutilat pitäis kieltää lailla!" – Simo Rallin klassikkokolumni vuodelta 2011

Danish Agro joutuu myymään Deere-kauppansa Virossa

Oodi veli Virolle