Maanviljely levisi Suomeen 7000 vuotta sitten - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Maanviljely levisi Suomeen 7000 vuotta sitten

Suomen ensimmäinen viljelykasvi oli tattari 5300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Noin tuhat vuotta myöhemmin ilmestyvät ensimmäiset merkit ohran viljelystä.
Markku Vuorikari

Helsingin yliopiston siitepölytutkimusta ja arkeologiaa yhdistävä tutkimushanke ”Kouvolan seutu muinaisuudessa, korpea vai kaskenkaatajia” selvitti Kouvolan pohjoisosan esihistoriaa ja maankäyttöä jääkaudelta alkaen.

Saadut tutkimustulokset muuttavat käsitystä maanviljelyn alkuvaiheista niin kivikauden kuin rautakauden osalta.

Tutkimusalue sijaitsee Kouvolan pohjoisosassa, Jaalan Huhdasjärvellä. Alueen maatalousasutuksen on aiemmin oletettu syntyneen vasta historiallisella ajalla, viimeistään 1500-luvulla.

Löydöt osoittavat, että alueella on elänyt yhteisö, joka on ylläpitänyt kalmistoa 600-luvulta 1100-luvulle. Tutkimuksessa selvitettiin harjoittiko yhteisö maa- vai erätaloutta.

Viljely alkoi 2000 vuotta oletettua aikaisemmin

Tulokset osoittavat viljelyn alkaneen Suomessa yli 2000 vuotta oletettua aikaisemmin, eli samaan aikaan kuin maanviljely levisi Keski-Eurooppaan.

Aiemmin viljelytaidon on uskottu levinneen Suomeen Keski-Euroopasta vasta 2900 eaa.

Kouvolasta löydetty vanhin viljelylaji, tattari, on kulkeutunut Suomeen idästä Euraasian halki. Tattarilöytö ajoittuu samaan aikaan kuin Aasiasta lähtöisin oleva saviastioiden valmistustaito saavutti Suomen.

Nyt löydetyt viljelyn merkit eivät muuta Suomen kivikauden asukkaita maanviljelijöiksi. Kalastus ja metsästys olivat kivikaudella pääelinkeinoja.

Huhdasjärven alueen esihistorian voimakkain maankäyttövaihe ajoittuu rautakaudelle. 600-luvulla rantalehdot raivattiin ohranviljelyä varten, ja 900-luvun alussa viljelyn painopiste siirtyi kuusimetsien kaskeamiseen ja rukiin viljelyyn.

Lue lisää
Vaivatonta lämmittämistä hakkeella, klapeilla ja pelleteillä
Mainostaja: Hargassner

"Nyt on aika ottaa vähän uuempi massikka alle"

Maaseudun yritysten koronatukipaketti valmistui – tuet tarkoitus saada haettaviksi jo ensi maanantaina

Tyypillinen kausityöntekijä on alle 35-vuotias ukrainalaismies – kausityöläisen palkka on Suomessa hyvä verrattuna lähtömaan tasoon