Maatalous

”Maatalouskoneiden kaupassa ostajan markkinat”

Keskusliikkeet ja maatalouskoneiden valmistajat arvioivat kuluvan vuoden markkinanäkymiä Koneagria-näyttelyssä Jyväskylässä. Messuilla palkittiin myös parhaat koneuutuudet.
Janne Nousiainen
Marjo Marttinen. Jyväskylän Paviljonki. KoneAgria 2014. Jyväskylän Paviljonki, Lutakko, Jyväskylä. Valokuvaaja Janne Nousiainen 0505893100.

JYVÄSKYLÄ (MT)

Koneagrian lehdistötilaisuudessa esiteltiin näyttelyn tuoteuutuuksia ja pohdittiin maatalouden rakennemuutoksen vaikutuksia konekauppiaan näkökulmasta.

”Nyt syksyllä on ostajan markkinat, valmistajat ja myyjät kilpailevat kovaa keskenään”, K-maatalouden ketjujohtaja Antti Meriläinen sanoo.

Konekaupan ketjurakennetta täytyy Meriläisen mukaan suoristaa ja karsia turhia portaita kustannuksien vähentämiseksi. ”Myös näyttelyt ovat iso kustannuserä. Useampi näyttely ei ole alan kannalta kustannustehokasta.”

Meriläisen mielestä maatalouskaupassa pitää tarjota asiakkaalle kaupan ja myyjän lisäksi sähköisiä palveluita. Konekesko on avannut oman verkkokauppansa varaosille.

Yritys kertoi myös tehneensä puolustusvoimien kanssa puitesopimuksen Weidemann-pyöräkuormaimien toimituksista vuosina 2014–2018. ”Määrät ja hinnat ovat salaisuuksia, kun on armeija kyseessä”, myyntipäällikkö Arto Hukka sanoo.

Markkinat epävakaat

Tomas Kjellman kertoi kuluneen vuoden olevan Ab Tomas Kjellmanille hankala.”Markkinat ovat heilahdelleet ylös ja alas. Lopputulos on kuitenkin meidän kannalta hyvä.”

Agco Suomen myyntijohtaja Pertti Laaksonen kertoi yrityksen kokemuksia ensimmäiseltä kaudelta Sampo-leikkuupuimureiden myynnistä. ”Tuote on hyvä ja pääsimme tavoitteisiin. Kauppa vaikuttaa olevan hätäisempää kuin traktoreissa. Syyskuussa päättyvän kauden kokonaismyynnin uskottiin nousevan 260–270 puimuriin.

Elokuussa ja syyskuussa myytiin traktoreita enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kuluneen vuoden kokonaismyynnissä ollaan kuitenkin vielä reilussa laskussa viime vuoteen verrattuna. ”Saa nähdä, jatkuuko kasvu loppuvuonna. Vuoden kokonaismyynti asettunee sinne 2 100 ja 2 200 välille”, Laaksonen arvioi.

Uutuudet palkittiin

Koneagrian valtuuttama asiantuntijaraati pisteytti messuilla esiteltäviä uutuuksia.

Täydet kolme tähteä sai Junkkarin D300plus, joka on valmistajan kokonaan uuden kylvölannoitinmalliston suorakylvömalli.

”Uusi mallisto on kokonaan modulaarinen. Samaan perusrunkoon saa useampaa säiliökokoa ja jyräpyörästöä”, Junkkarin myyntipäällikkö Jorma Lähetkangas kertoo.

Moduulirakenne helpottaa koneiden valmistusta ja myös ostajan valintoja. ”Suomen kylvökonemarkkinat ovat täynnä. Olemme parantaneet vantaiston kulutuskestävyyttä silmälläpitäen Itä-Euroopan vientimarkkinoita.”

Kolme tähteä myönnettiin myös Pellon Groupin ledvaloilla toteutetulle Evoled-valaisinjärjestelmälle.

”Valaisinten pintalämpötila pysyy alle 45 asteessa, mikä pienentää tulipaloriskiä”, myyntijohtaja Tapani Puumala kertoo.

Lue lisää

Maatalouskonepajat selvisivät hyvin koronakeväästä - epidemia haittasi vientiä

Konekauppiaan mielestä rakennemuutosta on turha yrittää hillitä – ne pärjäävät, jotka sopeutuvat

Kone-Killeri-näyttely Jyväskylässä lokakuussa

Suora lähetys Koneagriasta klo 9.30: Mitä kävijät ovat mieltä messujen tarjonnasta?