Maatalous

Maatilan ympäristölupien hinnat nousivat rajusti

Eläinsuojien ja turkistarhojen ympäristöluvat kallistuivat rajusti vuoden vaihteessa. Pienimmilläänkin korotus kaksinkertaisti hinnan, ja suurimmissa hankkeissa taksa nousi lähes 3,5-kertaiseksi 11 880 euroon.
Kari Salonen
Maidontuottaja Ari Teppo on investoinut uuteen 120-paikkaiseen pihattoon. Lypsyn hoitaa kaksi robottia.

Uudet taksat tulivat voimaan vuoden vaihteessa ja niitä sovelletaan tänä vuonna vireille tuleviin ympäristölupahakemuksiin.

Lupaa pitää hakea 10 vuoden välein ja aina kun tuotantoon tehdään muutoksia.

Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki valtiovarainministeriöstä toteaa, että ympäristölupien hinnoissa oli jälkeenjääneisyyttä, jota nyt korjattiin.

Korotukset painottuivat karjasuojiin ja turkistarhoihin, kun esimerkiksi satamien ja kaatopaikkojen lupahintoihin tuli vain kustannusten nousua vastaavia muutaman prosentin korotuksia. Parin ison navetan luvat maksavat yhtä paljon kuin Fennovoiman ydinvoimalan lupa.

Kehittämispäällikkö Riitta Pirhonen ympäristöministeriöstä toteaa, että korotustarpeet perustuvat aluehallintovirastoista saatuihin arvioihin erilaisten lupien käsittelyajoista.

Pirhosen mukaan korotuspaineita on edelleen. Valtiovalta haluaa, että käsittelykulut peritään sataprosenttisesti hakijalta. Ympäristö- ja vesilakien nojalla myönnettävissä luvissa maksut kattavat vain puolet kuluista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Maatilayrityksessä pätevät ihan samat lainalaisuudet kuin muissakin yrityksissä" – maitotiloilla kehitetty yritysvalmennus tarjolla kaikille tuottajille

Mikko Kärnä haluaa maatila- ja teurastamovierailun peruskoulun oppimäärään: "Nuoret ovat alttiita eläinoikeusjärjestöjen ja ilmastojärjestöjen propagandalle"

Tuulivoiman haitallinen hiilijalanjälki