Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Maatilani ilmastoratkaisut -kuvakisan satoa: Luomukarjatilan maisemaa Kangasalla

Henri Murto viljelee Kangasalla luomuna avomaan puutarhakasveja emolehmätilan yhteydessä.
Henri Murto

MT:n ja Luonnonvarakeskuksen "Maatilani ilmastoratkaisut" -kuvakilpailuun osallistunut Henri Murto kertoo Rekolan biodynaamisen luomutilan ratkaisuista.

Kuvassa näkyy lato viljelymaisemassa juhannuksena.

"Rekolan tilalla on viljelty biodynaamisesti maata jo yli 45 vuoden ajan, joten kyseessä on todellinen edelläkävijätila bio- sekä kiertotalouden saralla.

Tilalla on emolehmäkarjaa, viljanviljelyä, jatkojalostusta sekä kaupallinen puutarha.

Tilan toiminnan sydämenä voidaan pitää emolehmäkarjaa, joka laiduntaa tilan maita ja syö talvisin vain tilalla tuotettua apila-timoteinurmea, virna-kaura säilörehua sekä herne-kauraa.

Lehmien lanta otetaan talteen ja kompostoidaan, joten olemme myös lannoitteden suhteen omavaraisia.

Tämä on todellista kierto- ja biotaloutta, koska emme tarvitse tilan ulkopuolelta lannoitteta tai rehuja, joten hiilijalanjälkemme on lähes olematon.

Nurmet sitovat myös hyvin hiiltä maahan ja kompostoidulla karjanlannalla lannoitetut pellot lisäävät maaperän humuskerrosta, joka sitoo tehokkaasti hiilidioksidia ilmasta maaperään. Elävä maa runsaan humuskerroksen sekä nurmien kanssa on todella tehokas keino sitoa ilmasta hiilidioksidia."

Kompostoitu karjanlanta mahdollistaa myös todella monipuolisen sekä laadukkaan luomujuuresten- sekä vihannesten viljelyn. Puutarhalla karjanlanta kompostoidaan noin 10 kuukauden ajan ja neljän vuoden viljelykierron kera olemme täysin omavaraisia lannoituksen suhteen. Kun ravinteet kiertävät tilan sisällä, niin vältymme myös ravinnehuuhtoutumisilta järviin sekä lopulta Itämereen.

Omavaraisuus, monipuolinen tuotanto sekä laadukkaat tuotteet näkyvät myös taloudellisessa tuloksessa sekä asiakastyytyväisyydessä.

Laiduntavien lehmien merkitys näkyy kuvassa myös vasemmalla olevassa peltosaarekkeessa, jossa sijaitsevat puut pääsevät esteettisesti kauniisti esiin maisemassa, koska lehmät pitävät peltosaarekkeiden pajut ja muut aggressiivisesti leviävät kasvit kurissa.

Luonnon monimuotoisuus on myös huippuluokkaa laiduntavien lehmien ansiosta, ja tilan mailta onkin tavattu monia harvinaisia perhos- sekä hyönteislajeja eikä punkkeja juurikaan ole lehmien laiduntamisen ansiosta tilan mailla. Kuvan heinäladossa varastoimme kuivaheinää, jota lehmät syövät talvisin.

Lisätietoa kuvakilpailusta:

Maaseudun Tulevaisuus ja Luonnonvarakeskus järjestävät kesän ja syksyn aikana kuvakilpailun nimeltään Maatilani ilmastoratkaisut. Kilpailu kestää lokakuun loppuun asti.

Kuvakilpailuun voit osallistua lähettämällä kuvan omasta ilmastoratkaisustasi osoitteeseen verkkolehti@maaseuduntulevaisuus.fi.

Kerro viestissä omasta ilmastoteostasi ja mikä sai sinut päätymään juuri siihen ratkaisuun. Laita viestiin myös tiedot kuvausajasta ja -paikasta, sekä kuvassa esiintyvien henkilöiden nimet.

Lue lisää

Osallistu Maatilani ilmastoratkaisu -kuvakilpailuun

Kallis hanke: Näin paljon turvetuotantoalueiden muuttaminen hanhipelloiksi maksaa, kun alueilta on korjattava vesitalous, pinnanmuodot ja ravinnetasot

Maanomistajat voisivat saada hiilensidonnalleen ostajan esimerkiksi S-ryhmästä – nyt on luotava selkeät säännöt

Kuluttajille myytävissä tuotteissa kasvuturpeesta luopuminen ei vaikuta välittömästi aliurakoitsijoihin – "Turvataan se, että kuivike- ja kasvuturpeessa muutos olisi rauhallisempi"