Maatalous

Maidon kriisitukea aletaan maksaa torstaina

Maatalous 13.09.2017

Tukea maksetaan noin 6,1 miljoonaa euroa eli reippaasti alle puolet siihen varatusta 15 miljoonasta eurosta.


Eetu Sillanpää
Lypsyllä.

Maaseutuvirasto aloittaa maidontuotannon kriisituen maksamisen ylihuomenna torstaina 14.9.

Tukea maksetaan niille maidontuottajille, jotka hakivat tukea ja vähensivät tammi–toukokuussa maidontuotantoaan edellisvuoteen verrattuna.

Tuen perusteena on vuodentakaiseen verrattuna vähennetyt maitolitrat. Kustakin vähennetystä litrasta tukea maksetaan 30 senttiä.

Tuotantoa vähensi lopulta huomattavasti harvempi tuottaja kuin tukea alun perin haki. Joulukuussa päättyneessä haussa tukea haki 1 590 tilaa. Tuen maksatusta toteutuneesta vähennyksestä haki kuitenkin vain 1 129 tuottajaa.

Tukea maksetaan noin 6,1 miljoonaa euroa, kun siihen oli varattu 15 miljoonaa euroa. Siitä puolet oli kansallista rahoitusta ja puolet EU:n.

Ylijääneellä rahoitusosuudella korotetaan C-alueella maksettavaa maidontuotannon pohjoista tukea loppuvuodeksi. Korotus on syys–joulukuun tukeen on 1,2 senttiä litralta, yhteensä 4 miljoonaa euroa.

Yhteensä Mavi maksaa loppuvuoden aikana tukia viljelijöille noin 1,4 miljardia euroa. Se on yli 80 prosenttia tältä vuodelta haettujen ja myönnettävien tukien kokonaismäärästä.

Maaseutuvirasto voi maksaa tuet sen jälkeen, kun säädösten mukaiset valvonnat on suoritettu.

Ensimmäisenä tulee maksettavaksi sokerijuurikkaan kuljetustuki, jonka maksaminen alkaa samana päivänä eli ylihuomenna torstaina kuin maidontuotannon kriisituen.

Kuljetustukea maksetaan yhteensä noin 800 000 euroa. Sen tukitasot eivät ole keväästä muuttuneet.

Lokakuussa maksuvuorossa ovat luonnonhaittakorvauksen ja luomukorvauksen ennakkomaksut, kasvihuonetuen loppumaksu sekä porotalouden ja mehiläistalouden tuet.

Niiden maksupäivät vahvistuvat myöhemmin syksyn aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit