Maatalous

Maidosta löytyi homemyrkkyä Saksassa

Serbialaista, homemyrkky aflatoksiini B1:n saastuttamaa maissia on päätynyt tuhansille tiloille Saksassa. Lähes 1 000 maitotilaa Ala-Saksin osavaltiossa on maidonlähetyskiellossa.
Satu Lehtonen

Homemyrkyn saastuttamaa maissirehua on päätynyt ainakin 3 560 tilalle Saksassa.

Aflatoksiini B1 –myrkyn saastuttaman rehun jäljille päästiin, kun ala-saksilainen viljelijä löysi kohonneita pitoisuuksia tilansa maidosta.

Myrkky on peräisin serbialaisesta maissista. Saksaan päätyi 45 000 tonnin maissierä, josta 10 000 tonnia ehdittiin myydä useille rehuvalmistajille.

Ala-Saksin osavaltiossa 938 maitotilaa on maidonlähetyskiellossa.

Rehua on päätynyt myös sika- ja siipikarjatiloille muita Pohjois-Saksan osavaltioita ja Hollantia myöten.

Aflatoksiini on voimakkaasti syöpää aiheuttava myrkky. Se siirtyy kotieläinten elimistöstä maitoon, muttei yhtä herkästi lihaan.

Ala-Saksin maatalousministeriön mukaan kuluttajille päätyneestä maidosta ei aiheudu terveydelle haittaa, koska meijerissä maidon myrkkypitoisuudet laimenevat, kun se sekoitetaan puhtaan maidon joukkoon.

Eri tahot ovat arvostelleet rehun maahantuojaa puutteellisista tarkastuksista. Lehtitietojen mukan maatalousministeri Ilse Aigner oli varoittanut saastuneesta serbialaismaissista jo lokakuussa.

Saksan julkisessa keskustelussa syyttäviä sormia osoitellaan myös energiapolitiikkaan. Maissia joudutaan tuomaan samaan aikaan, kun neljäsosa maan maissialasta kasvatetaan biokaasulaitoksia varten.

Serbiassa aflatoksiinia on päätynyt maitoon laajemmaltikin, kertoo Rheinische Post –lehti verkkosivuillaan. Serbian viranomaiset nostivat sallitun pitoisuuden rajaa toissa viikolla kymmenkertaiseksi 0,5 mikrogrammaan litralta, mikä on aiheuttanut laajalti suuttumusta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hyvä maissisato voi tulla nurmisäilörehua edullisemmaksi tilalle

Avoimuudella vilppiä vastaan

Antero Lähteenmäki pyörittää maatilaa tiheän asutuksen lähellä: "Moni ihmettelee, että miten tuollaisessa paikassa voi pitää lehmiä"