Maatalous

Maitotila säästää satoja euroja hintavertailulla

Maitotilojen pientarvikkeiden hintataso ei ole merkittävästi muuttunut. Halvimmat tuotteet löytää edellisvuosien tapaan meijerien myymälöistä.
ei kuvaajaa

Erot kalleimman ja halvimman vaihtoehdon välillä ovat suuria. Hintavertailulla säästää satoja euroja. Jos halvan tuotteen perässä kannattaisi ajaa maan halki, säästöön jäisi jopa tuhansia euroja.

MTK:n maitovaliokunta teetti pientarvikkeiden hintavertailun keväällä. Gallup Elintarviketiedon toteuttamaan tutkimukseen osallistui yhdeksän maatilaa huhti-toukokuussa.

Hintoja vertailtiin Agrimarketin, K-Maatalouden ja meijerien välillä. Alueista vertailussa olivat mukana Etelä- ja Itä-Suomi sekä Pohjois-Pohjanmaa.

Keskimäärin ostoskorin tuotteet maksoivat 14 510 euroa vuodessa. Viime vuonna summa oli 14 690 euroa. Tästä ei kuitenkaan voi päätellä, että yleinen hintataso olisi laskenut.

”Ero on mitättömän pieni tällaisella pienen näytteen tutkimuksella”, sanoo tutkija Petri Pethman Gallup Elintarviketiedosta.

Valitsemalla kaikista tuotteista halvimmat vaihtoehdot korin hinnaksi tuli 12 892 euroa. Kalleimmilla tuotteilla summa oli 15 443 euroa.

Kymmenen tuotteen hinnat olivat korkeimmat Agrimarketissa. Meijeri oli huokein vaihtoehto peräti 11 tuotteen kohdalla.

Pethman muistuttaa, että meijerien hinnat ovat kaikille samat, kun taas keskusliikkeiden hinnoista voi usein tinkiä.

”Hyllynreunahinnat eivät kerro koko totuutta”, hän summaa.

Lue lisää

Maissista tuli pohjoispohjalaisen maitotilan perusrehua

"Olihan se tiedossa, että kun navettahommiin lähtee, niin se on pitkä askel yhteen suuntaan" – kaustislaisella maitotilalla kehitetään ja huolehditaan isäntäväen jaksamisesta

Tapio Leinonen on kehittänyt parinsadan lypsävän maitotilaa peltohehtaarit edellä: "Aina löytyy parantamisen varaa"

Hilja ja Markku Raappana kirivät suomalaisten maitotilojen kärkeen hurjalla tuloksella: "Tämä on kuin ralliautoilua, kaikkeen pitää pystyä reagoimaan heti"